Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Tech |
|

Realitatea postpandemie: supravegherea prin telefon

Controversata măsură a urmăririi prin intermediul telefonului mobil a contactelor unei persoane potențial infectate cu coronavirus este pe cale să devină realitate.
 aboneaza-te
coronavirus aplicatie

În curând, telefonul mobil personal ne va avertiza dacă suntem expuși riscului unei infecții. Această realitate a trecut de la stadiul de „posibil” la „probabil” după ce Google și Apple au anunțat că se vor implica în demers „pentru a se asigura că e făcut cum trebuie”, scrie Forbes.com.

După o perioadă de dezbateri în privința tehnologiei care să fie folosite – soft-urile utilitare ale rețelelor de telefonie, GPS sau aplicații dedicate -, câștigătorul este Bluetooth, folosit deja cu succes în Singapore și în Europa. Sistemul urmează să folosească indicatorul de putere relativă a semnalului Bluetooth pentru a reface cronologia deplasării unui pacient care a fost diagnosticat cu coronavirus. Setul de date va permite contactarea celor care s-au aflat recent în apropierea bolnavului, avertizându-i să se autoizoleze sau să-și facă testul pentru coronavirus, în funcție de procedurile în vigoare la nivel local. Toate acestea fără încălcarea intimității, cel puțin în teorie.
Dezbaterea în jurul localizării persoanelor prin intermediul telefonului și urmărirea contactelor acestora a trecut de la nivelul de baze de date agregate, anonime, la nivel individual. Acest pas a fost mereu văzut ca unul invaziv, deși este exact metoda prin care China a reușit să țină sub control pandemia.

Inițiativa comună a celor de la Apple și Google se va materializa în câteva săptămâni. Luna aceasta cei doi giganți își vor sincroniza sistemele de operare, permițând terminalelor care le folosesc să descarce aplicații ale sistemului public de sănătate. Aceste aplicații vor fi disponibile pentru a fi descărcate din app store-urile Google și Apple.

Însă acest proces nu se oprește aici. În câteva luni, platforma va fi dezvoltată astfel încât să permită urmărirea contactelor la nivel național, țară cu țară, prin intermediul sistemelor de operare ale telefoanelor pe care le au cei mai mulți dintre noi. Teoretic, pentru ca metoda să funcționeze în mod complet transparent, este nevoie ca 60% din populația unei țări sau regiuni să participe la acest demers.

Viitoarea platformă va fi integrată sistemului local de sănătate pentru confirmarea diagnosticului și stabilirea traseului pe care trebuie să-l urmeze cei potential infectați. Există câteva semne de întrebare aici: în mediul tehnic există o preocupare cu privire la eficiența tehnologiei Bluetooth  în anumite regiuni. Apoi, un alt punct sensibil este dacă o platformă bazată pe voluntariat poate aduna un număr suficient de utilizatori încât să devină eficientă. Există posibilitatea ca doar aceia care sunt îngrijorați că se pot îmbolnăvi să descarce aplicația – cei din categoriile vulnerabile, vârstnicii și cei care suferă de diverse alte afecțiuni. Tinerii probabil că nu se vor conforma și acest lucru poate fi o problemă.

„Intimitatea, transparența și acordul utilizatorului sunt de cea mai mare importanță în acest proiect”, ne asigură Apple și Google, citate de Forbes.com. Întrebarea este dacă aceste companii vor reuși să pună pe picioare o platformă care să fie funcțională și în același timp să protejeze intimitatea utilizatorilor, sau ne vom afla în vechiul scenariu în care nu știm în cine să avem încredere, în companiile big tech sau în guvern? Sau în nici una?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii