
Răzvan Iorgu, Managing Director CBRE România, este de părere că contextul actual a determinat un “reset al modului de lucru, nu neapărat o mutare a lucrului de acasă”. De asemenea și factorul emoțional joacă un rol cheie în aceste vremuri pline de incertitudine.
În plus, “dacă ne uităm la piața de rezidențial trebuie să nu uităm că avem oricum cea mai aglomerată piață pe spații rezidențiale din UE”, continuă Răzvan Iorgu. Pe de altă parte “dacă ne uităm la ce se întâmplă la nivel european, 40% din venitul disponibil merge către locuințe în piețele în care oamenii aleg să stea mai mult în chirie. Pe mine asta mă face destul de rezervat vizavi de posibilitatea de a extinde spațiul rezidențial pentru birou”, mai spune acesta.
Mai mult, Răzvan Iorgu consideră și că “am fost cu toții într-un uriaș experiment, care a fost relevant pentru tehnologie. A fost un test pe care mulți l-am trecut, ceea ce este o concluzie importantă și interesantă”.
În ceea ce privește viitorul spațiului de birouri, Răzvan Iorgu spune că “s-a schimbat deja pentru cei care au început să se întoarcă la birou. A devenit deja un spațiu hibrid în care suntem distanțați fizic, nu social, și căutam să ne apropiem social păstrând această distanță fizică”.
Un alt aspect important în acest context este și “componenta socială a biroului“, iar “focusul va fi pe un birou mai restrâns”.
“Cred că productivitatea noului birou va fi mult peste ce s-a întâmplat înainte de COVID pentru că am fost forțați cu toții în momentele astea să ne analizăm eficiența business-ului, să fim mai atenți la costuri pe de-o parte și să căutăm noi zone de productivitate pe de altă parte”, mai zice Răzvan Iorgu.
De asemenea, acesta susține și că “fiecare companie va trebui să facă o analiză după un număr de luni, să vadă cu cât a crescut productivitatea sau cu cât a scăzut și ce înseamnă asta versus costul biroului”.”Mi-e foarte greu să cred că pentru companiile care nu au aceeași apropiere de tehnologie va fi la fel de ușor să mențină productivitatea. Business-urile trebuie să producă profit, nu funcționează altfel”, continuă el.
Pe de altă parte, Răzvan Iorgu este de părere că “este important să înțelegem că fără oameni nu există nici birourile, nici locuințele, iar interacțiunea socială e foarte valoroasă pentru creativitate și pentru atașamentul oamenilor față de companie”.
“Noi nu am fost foarte productivi în perioada asta”, a conchis acesta.