FacebookTwitterLinkedIn

Răzvan Iorgu, Managing Director CBRE România a început prin a le oferi mulțumiri celor din linia întâi, doctorilor, cadrelor medicale care au grijă de noi în timpul acestor vremuri extraordinare. El a declarat în cadrul evenimentul ForbesFoward, că în această perioadă, când majoritatea angajaților lucrează de acasă, compania a luat decizia de a investi în tehnologie deoarece sunt convinși că business-ul independent de astfel de momente, merge în această direcție.

„Cu toții ne-am dorit mai mult timp, pentru noi și familiile noastre și iată că acesta este un moment, deși unul greu, când am putea să ne bucurăm de el. De exemplu toți ne doream să ascultăm mai multă muzică, Cioran spunea că singura dovadă a lui Dumnezeu este muzica lui Bach, sigur că e forțat dar cu toți ne-am dorit să avem mai mult timp pentru astfel de activități, să petrecem mai mult timp cu copii, sigur că și asta e o sabie cu două tăișuri, pentru că eu cu cinci copii am realizat că adevăratul lider în familia noastră este soția mea, eu sunt un executant care uneori este disciplinat și abia aștept să mă întorc la birou pentru a-mi prelua poziția de lider”, a declarat Răzvan Iorgu.

Oficialul CBRE România a mărturisit că nu este un adept al intervenții statului în economie, în condiții normale, însă consideră că în aceste momente autoritățile joacă un rol important în protecția socială. În același timp, când vine vorba de companii, statul trebuie să fie foarte atent pentru ca această intervenție să nu producă dezechilibre. „Ce vreau să spun este că sunt companii care au avut mai mare grijă de resursele lor în perioada anterioară crizei provocate de coronavirus și companii care nu au făcut asta, de exemplu statul vorbește despre scutirea chiriei ocupanților clădirilor de birouri, centrelor comerciale spațiilor logistice și altele, mi se pare în regulă atâta timp cât statul susține și dezvoltatorii sau investitorii pentru că aici există un pericol. Dacă tu susții un jucător din mediul economic în detrimentul celorlalți s-ar putea ca peste un an de zile să nu mai vezi apetit din partea fondurilor de investiții, am primit telefoane săptămâna trecută când s-a vorbit despre această inițiativă în senat de la mai mulți investitori care îmi spuneau că nu o să mai investească nimeni în România în condițiile acestea, sigur că trebuie să găsim soluțiile potrivite,  din acest motiv încurajez dialogul cu autoritățile dar trebuie să fim atenți la dezechilibrele pe care le poate produce”, a adăugat Răzvan Iorgu.

Momentan pe piața de real-estate îngrijorarea principală este în retail, deoarece acest segment a fost cel mai lovit de criză. CBRE România urmărește cu interes ce se întâmplă în China și în Coreea de Sud acolo unde activitatea s-a reluat și industriile cele mai afectate sunt cele de retail și ospitalitatea care deși și-au reluat activitate sunt în jur de 30% sau puțin mai jos în cazul ospitalității și puțin peste, în retail. „Revenirea nu va fi la fel de bruscă, cum a fost declinul, va dura mai mult să ne revenim probabil unele țări își vor reveni mai repede decât altele, unele afaceri mai repede decât altele și aici probabil că se vor evidenția business-urile care au mai puține datorii la bănci, deoarece au mai mult cash disponibil. Văd că se spune în presă că este o tragedie mare pentru antreprenori, însă nu sunt de acord, consider că antreprenori sunt avantajați de faptul că pot decide repede ce fac cu business-ul lor. Iar apoi mai sunt și business-uri care au grijă de resursa umană pentru a nu se confrunta cu lipse de cunoștințe și putere de muncă după momentul acesta”, a declarat Răzvan Iorgu.

Legat de ce se întâmplă acum pe piața de real-estate din România, Managing Director-ul CBRE  a spus în cadrul evenimentul Forbes Forward că toată lumea este în stand-by urmărind cum evoluează pandemia. „Noi operăm cu două scenarii, un scenariu în care ne întoarcem cu toți la joburile noastre într-o lună și jumătate, două și există un scenariu în care putem vedea spre finalul anului o revenire a virusului dar acesta este prea sumbru. Este interesant ce s-a întâmplat în China, acolo nu au scăzut prețurile în real-estate, a fost un impact pe „cash-flow” dar valoarea proprietăților nu a scăzut.În ambele scenarii considerăm că business-ul revine la normal în Q4, nici nu poate fi vorba despre o creștere economică în 2020 dar sperăm la o creștere economică mai mare în 2021 decât cea prognozată.”

Răzvan Iorgu a vorbit și despre oportunitățile din această perioadă, iar una dintre ele este legată de scurtarea lanțului de distribuție, distanța de producător față de furnizorii și producătorii de sub ansamble. Momentan, acest lucru a creat o problemă și a subliniat un risc, astfel, ei văd mai multă producție venind în Europa și în țările care pot produce la costuri mai mici, cum e România.

Privind spre viitor, Managing Director-ul CBRE spune că  vede spațiul de birouri ca pe unul fluid în care elementele fixe vor face loc celor flexibile. „Fie că vorbim de posturi de lucru sau de destinații, de spații întregi și practic asta va înnoi conceptele de productivitate și creativitate, se va accelera eficientizarea suprafețelor spațiile flexibile. Acesta este un moment de reset, deoarece ne așteptăm ca spațiile de lucru flexibile, business-urile de co-working să își revină în perioada următoare, și să câștige teren.

Răzvan Iorgu a încheiat prin a spune că suntem martorii unei transformări a pieței imobiliare și că spațiile industriale și de logistică au devenit și mai interesante, astfel industrialul devine vedeta real-estate-ului în acest moment.

De asemenea, el ne-a lăsat și cu un citat pe care speră să îl considerăm cu toții în aceste momente. „Chaplin spunea foarte frumos că nu vei zări niciodată un curcubeu dacă te uiți numai in jos.”