FacebookTwitterLinkedIn

Invazia Ucrainei de către Rusia a cauzat daune de aproape 4,3 miliarde de dolari sectorului agricol al Ucrainei, a constatat un nou studiu al Școlii de Economie Agrocenter din Kiev, în timp ce lumea continuă să se confrunte cu o criză alimentară globală agravată de război.

Războiul a distrus terenuri agricole în valoare de 2,1 miliarde de dolari și culturi de iarnă nerecoltate, cât și mașini și utilaje în valoare de 926 de milioane de dolari, au descoperit cercetătorii. Alte daune includ o valoare de 136 de milioane de dolari pentru animale și 272 de milioane de dolari corespunzători depozitelor distruse, conform ediției americane Forbes.

Raportul vine după ce Națiunile Unite au avertizat că războiul ar putea duce la foamete din cauza blocadei navale rusești în Marea Neagră, care a împiedicat exportul a milioane de tone de cereale ucrainene. Invazia Rusiei a afectat capacitatea Ucrainei de a exporta produse agricole pentru a hrăni 400 de milioane de oameni pe an pe tot globul, a declarat Roman Neyter, cercetător la Centrul de Cercetare pentru Alimentație și Utilizarea Terenurilor al Școlii Economice din Kiev, care a adăugat că fără „restaurarea bunurilor pierdute” Ucraina se va lupta îndelung pentru a-și revendica rolul de furnizor global de alimente.

Se estimează că economia Ucrainei va scădea cu 45% ca urmare a acestui război, în timp ce milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu o penurie de alimente.