Cautare
, Contributor

Este unul dintre cei mai experimentați profesioniști în brand management din România. Nina a crescut și a consolidat în România mărci auto precum BMW, MINI, BMWi, Porsche, Audi, Volkswagen, Skoda, SEA...

Lifestyle |
|

Răţuște și iepurași pe la geamuri. Observaţie despre autenticitate

Mă plimbam seară de seară și dimineaţă de dimineaţă pe lângă lacul din Altausee, cât timp am stat acolo, la finalul acesta de iarnă, plecată ca să lucrez în liniște la proiectul meu de cercetare a diferenţelor dintre femei și bărbaţi în leadershipul corporatist. Poate iese un bestseller. Vom vedea.
 aboneaza-te
nina

Altausee este un sat austriac tradiţional, mic, cu 1.200 de locuitori; restaurantele se deschid la ora 5 dimineaţa și își ţin bucătăriile deschise până la 6 seara. După 7 seara nu mai vezi pe nimeni pe stradă, de parcă satul ar fi pustiu.

Dimineaţa vezi cei mai mulţi oameni plimbându-se în jurul lacului sau așteptând în staţia autobuzului care îi duce în staţiunile din jur, la muncă, pentru că acolo vin mulţi turiști la schi sau pentru sporturi de vară.

Aici, în Altausee, este pace, dar și prea puţini vizitatori; poate și pentru că localnicii au creat un fel de „enclavă“ exclusivistă, dorind să își păstreze pacea și curăţenia neatinse cât mai multă vreme posibil.

Toate casele au la geam răţuște, iepurași, ouă vopsite, flori și decoraţiuni din hârtie colorată. Peste o lună abia va fi Paștele, dar ei s-au pregătit deja (n.r. – la data la care a fost scris materialul). Anul trecut aveau brăduţi, globuri și Moș Crăciuni la geamuri din luna octombrie.

Așteptarea și pregătirea sunt ritualuri esenţiale pentru fiinţa umană. Puţini mai facem asta conștient și puţini ne mai permitem bucuria pregătirii unei sărbători creștine. Râdem de cât de kitsch sunt răţuștele și iepurașii din geam; comentăm gustul îndoielnic al perdelelor de dantelă, de altă culoare în fiecare sezon…

Și nu observăm că, în fapt, culoarea perdelelor se schimbă în unele comunităţi la unison cu cea a naturii, așa cum corpul nostru o face și așa cum și inima noastră obișnuia să o facă. Noi avem culori stridente în camerele copiilor sau în hăinuţele lor; avem brazi coloraţi puternic și ouă roz, și aurii, și galbene.

Noi ne păstrăm constantă și rutina vieţii în fiecare moment al anului, când, de fapt, ar trebui să fim la unison cu anotimpurile.

Să dormim mai mult iarna și să fim mai tăcuţi;

Să ne trezim mai devreme vara și să folosim surplusul de energie în natură;

Să ne dezmorţim ușor primăvara și să ne scuturăm de obiceiurile rele (hrană, sport puţin sau deloc);

Să ne pregătim casa pentru toamna cu culori calde și cu cine gătite acasă, cu ieșiri în lume mai reduse și cu viteza mai domoală.

Corpul nostru are – avea? – ritmul naturii; el încă mai cere asta, dar noi alegem să ne comportăm mereu la fel, în fiecare moment al anului. Și râdem – cum am făcut și eu – de răţuștele și de iepurașii de la geamul altora.

Dar dacă am vedea răţuștele și iepurașii din sufletul fiecăruia? Am mai râde? Da, dar acel râs ar fi de drag și de recunoaștere (dacă, desigur, am avea curajul să ne recunoaștem). Fiecare dintre noi este un ceas, pentru că este aici pentru o anume perioadă de timp, respectând „convenţia“.

Fiecare percepe altfel mecanismul timpului. Dar pentru că doar percepem și nu recunoaștem ce percepem (aici, „a recunoaște“ = a da sens, a cunoaște că există în noi), râdem când îi vedem pe alţii afișaţi cu bucuria lor.

Bucuria pregătirii de Paște, bucuria așteptării verii și a primelor cireșe, bucuria porumbului „de lapte“ fiert, bucuria dovleacului copt, bucuria Nașterii Domnului…

Să lăsăm să ni se vadă un pic iepurașii și răţuștele de pe la geamuri, să schimbăm „perdelele“ în funcţie de sezon, să pregătim, să așteptăm, să ne bucurăm de așteptare: aceasta am uitat și aceasta mi-am propus să îmi amintesc zi de zi, așa cum fac de când înconjor lacul de la Altausee, gândindu-mă la studiul meu și la diferenţele dintre noi…

Salutul de aici este „Gruss Got“, adică „îl salut pe Dumnezeu pe care îl văd în chipul tău“. După un astfel de salut, nu ai cum să nu îţi deschizi un pic perdelele sau să te uiţi pe geam.

CITEȘTE ȘI Bucuria și disciplina: ce bine este când reușim să le ţinem împreună, lângă noi

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii