FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit unui raport al organizației de mediu WWF, Uniunea Europeană importă mai multe alimente decât exportă, în detrimentul mediului.

Una dintre principalele concluzii ale raportului organizației de mediu WWF este aceea că, cităm „ UE consumă mai mult decât cota sa echitabilă și actualele noastre niveluri ridicate ale producției de alimente sunt posibile doar în urma importurilor masive de resurse”, transmite DPA.

Jabier Ruiz, autorul care a coordonat raportul a subliniat faptul că blocul comunitar obține miliarde din comerțul global cu produse agroalimentare, dar excedentul ascunde „multe adevăruri incomode”.

„În loc să fie grânarul lumii, UE este de fapt cel mai mare magazin de produse alimentare de vârf, exportând produse destinate în principal consumatorilor mai bogați, iar nivelul nostru ridicat al producției este realizat prin costuri de producție nesustenabile, importuri și folosirea în mod risipitor a terenurilor. Magazinul UE de produse alimentare majorează factura de mediu atât de mult, încât noi practic consumăm omenirea”, susține Ruiz.

Multe din importurile UE de produse alimentare și producția internă sunt în mod fundamental nesustenabile, erodează resursele naturale și pe plan global duc la despăduriri și epuizarea stocurilor de pește. În condițiile în care 40% din mâncarea produsă în UE nu este niciodată mâncată, blocul comunitar rămâne al doilea mare importator de produse legate de defrișările din zonele tropicale, apreciază WWF.