FacebookTwitterLinkedIn

Peste 27.000 de locuințe sunt în construcție în București și împrejurimi, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară SVN Romania. Este cel mai mare volum din istoria modernă a pieței rezidențiale locale. Și numărul tranzacțiilor este pe un trend ascendent, cu o creștere de 16% pe București și Ilfov, în primele trei luni din 2022 comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Dintre locuințele aflate în construcție, aproximativ 21.000 de case și apartamente ar putea fi livrate în acest an potrivit raportului de piață ”Romania Residential Market Genome 2022” realizat de SVN Romania. Rezultatul ar fi similar cu cel înregistrat în 2021, când s-a stabilit un record de locuințe finalizate în București și Ilfov: 22.010 de apartamente și case, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Procentul majoritar al acestor locuințe noi au fost deja precontractate de către cumpărători însă există și un număr ridicat de proiecte noi, unele și cu peste 1.000 de locuințe, a căror construcție a început în 2022 sau ar urma să înceapă în perioada imediat următoare.

”Piața rezidențială și-a dovedit reziliența în toată această perioadă recentă și a continuat să înregistreze creșteri potrivit statisticilor oficiale, atât în primii doi ani de pandemie cât și în ultimele săptămâni”, afirmă Andrei Sârbu, CEO al companiei de consultanță imobiliară SVN Romania.

Numărul de locuințe vândute în primele trei luni din acest an în București și Ilfov, a crescut cu 16% comparativ cu primul trimestru din 2021, potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). 

Dacă ianuarie 2022 a debutat cu o ușoară scădere, de 0,5%, datele ANCPI arată că luna februarie a adus o creștere anuală de 20,1% a vânzărilor de locuințe, iar în martie s-a înregistrat o creștere de 24,6% comparativ cu martie 2021, în ciuda contextului internațional. 

În 2021 au fost finalizate cu 5,6% mai multe locuințe în București și împrejurimi comparativ cu anul anterior, potrivit datelor INS, în timp ce numărul de case și apartamente vândute în regiune a fost mai mare cu aproape 37% comparativ cu 2020, conform ANCPI. Concomitent, numărul de locuințe vândute în 2021 la nivel național a fost cu 48,7% mai mare față de rezultatul din 2020, mai arată raportul SVN.