FacebookTwitterLinkedIn

Frecvența și complexitatea atacurilor ransomware a crescut cu peste 150% în 2021, dar, în continuare, circa 40% dintre companii nu au un plan de răspuns. Ransomwareul este al doilea cel mai mare risc pentru securitatea cibernetică, prima vulnerabilitate fiind reprezentată de oameni, arată un raport al Proofpoint, o companie de securitate cibernetică din California, SUA.

Anul trecut, criminalitatea cibernetică a devenit preocuparea dominantă la nivel mondial pentru liderii de afaceri și directori executivi, pe fondul unui val de phishing, ransomware și atacuri DDOS care au cauzat daune în valoare de sute sau chiar miliarde de dolari.

„Pe măsură ce atacurile de anvergură au perturbat lanțurile de aprovizionare, au generat titluri în media și au determinat o nouă legislație privind securitatea cibernetică, 2021 s-a dovedit a fi o altă perioadă dificilă pentru CISO din întreaga lume. Dar, pe măsură ce CISO (Chief Information Security Officer) se adaptează la noile moduri de lucru, este încurajator să vedem că acum par mai încrezători în ceea ce priveşte asigurarea securităţii datelor”, a comentat Lucia Milică, vicepreședinte și Global Resident Chief Security Information Officer (CISO) la Proofpoint.

Raportul Proofpoint dezvăluie că 50% dintre CISO la nivel global continuă să considere că organizația lor este nepregătită să facă față unui atac cibernetic și 56% sunt de părere că eroarea umană este cea mai mare vulnerabilitate cibernetică a lor, având în vedere contextul actual: munca de oriunde și fenomenul demisiilor în masă, care generează noi provocări pentru protectia informatiilor.

Forumul Economic Mondial relevă că 95% dintre problemele de securitate cibernetică sunt cauzate de erori umane, ceea ce evidențiază faptul că mulți CISO încă subestimează semnificativ gradul de risc prezentat de utilizatorii lor.