Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Leadership |
|

Ramona Jurubiță, Country Managing Partner KPMG România: Companiile care au resurse financiare trebuie să își plătească furnizorii, banii trebuie să circule în economie în ambele sensuri

Ramona Jurubiță, Country Managing Partner KPMG România a discutat în cadrul ediției cu numărul trei a evenimentului ForbesForward despre revenirea din criza provocată de pandemie și despre necesitatea adoptării unui nou pachet de măsuri la nivel național.
 aboneaza-te
Ramona Jurubita Deputy Senior Partner KPMG

Ramona Jurubiță a declarat în cadrul Forbes Forward că angajații companiei KPMG România s-au adaptat măsurilor implementate destul de rapid, iar lucrul de acasă a venit natural pentru ei. Ea a menționat că s-a insistat în cadrul companiei pe o comunicare „excesivă,” despre cum evoluează situația la nivel de companie cat și la nivel macro-economic.

„Desigur ca in acest moment este prematur sa putem vedea cum vor evolua cele doua crize: criza medicala si respectiv cea economica. Insa, indiferent de evolutie, cred ca masurile atat cele pe termen scurt, cat si cele pe termen lung trebuie sa aiba in vedere protejarea fortei de munca, pe de o parte, plus stimularea ofertei, pe de alta parte. Iar masurile care trebuie luate au un cost, cost la care trebuie sa contribuie atat statul cat si mediul privat. Sunt sigură că toate companiile și-au creat o celulă de control, noi avem un comitet care se numește „StaySafe și în acest comitet  se adoptă măsurile din două perspective, o perspectivă pe termen scurt și una pe termen lung.”

Country Managing Partner-ul KPMG ar avea trei mesaje către autorități, primul fiind legat de dialogul dintre mediul de afaceri și oficiali. „Consider că în aceste momente de cumpănă dialogul între mediul de business și autorități ar trebui să fie mult mai intens. Antreprenorii au propuneri și sugestii importante de adus pe masa autorităților și continuă să facă acest lucru.”

Un alt mesaj este legat de măsurile care au fost aplicate până acum și cele care urmează să fie adoptate. „Știm că există foarte multe propuneri din toate direcțiile, multe sectoare de activitate sunt grav afectate de ce se întâmplă, este important ca aceste companii să fie susținute. In egală măsură trebuie să existe un echilibru deoarece resursele bugetare care sunt alocate pentru această situație sunt limitate; desigur este o întrebare cheie care este suma acestor resurse bugetare, ele trebuie alocate în așa fel încât să existe o solidaritate între aceste măsuri, iar contribuția să fie egală indiferent de capital”, spune Ramona Jurubiță.

De asemenea, oficialul KPMG România a menționat și importanța stabilității sistemului financiar deoarece este necesar ca pe termen scurt, banii să circule. „Companiile care au resurse financiare trebuie să își plătească furnizorii, banii trebuie să circule în economie în ambele sensuri. Există foarte multe sume de rambursat dinspre mediul public spre mediul privat și aici mă refer la rambursări de taxe, însă și mediul privat trebuie să se asigure de circulația banilor în economie, atât în mediul de afaceri cât și dinspre mediul de business către mediul public. Obiectivul principal al măsurilor  adoptate este păstrarea angajaților, iar același obiectiv trebuie păstrat și la nivel național”, a spus Ramona Juburiță în cadrul emisiunii Forbes Forward.

Ramona Jurubiță afirmă cu încredere că avem nevoie de măsuri suplimentare (fiind martori la problemele din sectorul medical și economic). „Avem o nevoie reală de un al doilea pachet de măsuri pentru că există o întrebare validă, angajații întreabă ce se întâmplă, la ce să ne așteptăm în luna aprilie și chiar dacă nu avem un bol de cristal în care să căutăm un răspuns, totuși noi trebuie să ne afirmăm în baza scenariilor pe care lucrăm pentru a consolida încrederea în organizații, în stat și în capacitatea de a depăși această situație cât mai curând.”

Deși în această perioadă s-au oprit anumite sectoare din economie, Ramona spune că economia încă merge și există o oportunitate acum la nivel local de a produce echipamente medicale, iar  din punctul ei de vedere aceste inițiative trebuie încurajate, pentru că generează ofertă și generând ofertă apare și cerere ulterior.

KPMG lucrează momentan cu două scenarii, unul pozitiv în care are loc o revenire completă în iulie și toate sectoarele din economie sunt funcționale, iar în acest sens ministerul finanțelor a anunțat că măsurile vor fi orientate înspre o injectare suplimentară de lichiditate, în sistem. „De asemenea este și un scenariu mai realist, o revenire în iulie însă recuperarea este mai lentă spre trimestrul trei, patru al acestui an. Lucrăm cu aceste scenarii, le comparăm cu realitatea și aplicăm măsurile în funcție de unde ne situăm față de realitate”.

„Creșterea economică cred că este greu de prognozat în acest moment. Este prematur să spunem acest lucru, vom încerca să determinăm aceste estimări. Nu ar trebui să ignorăm capacitatea fiecărui individ de a produce schimbare. Colegii mei prin simplul fapt că respectă regulile simple de la lucrul de acasă la modul în care se comportă în această situație atât în grupul de prieteni cât și în familie, acționează ca niste modele. Capacitatea și forța de a propaga schimbare de comportament și de atitudini este exponențială și ajută în transformarea la nivel personal, la nivel organizațional, dar și la nivelul întregii țări. E un moment în care trebuie să ne amintim că România trebuie să rămână competitivă. De la parte la intreg, de la individ la echipa, de la echipă la companie, de la comunitate locală la țară, de la țară la un întreg mapamond, avem o șansă extraordinară de a ieși din această perioadă critică cu mai multă încredere în capacitatea individuală și colectivă de a fi mai buni”, a declarat Ramona Jurubiță în cadrul evenimentului ForbesForward.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii