FacebookTwitterLinkedIn

Radu Savopol are peste 20 de ani de experiență în domeniul Horeca și susține că a fost printre primii care a luat decizia de a închide, atunci când s-a instaurat starea de urgență. Însă, fondatorul 5 to go a hotărât să deschidă cafenele începând cu data de 5 mai, pentru a se pregăti de momentul în care se vor ridica o parte din măsuri.

“Domeniul nostru Horeca se axează pe experiențele pe care oamenii le au când vin într-un restaurant, într-o cafenea sau într-un hotel și din păcate acum când intri într-o cafenea 5 to go te simți un pic ca la medicover. Sunt niște lucruri care te sperie un pic. Impactul acesta de protecție cu panouri, cu măști, cu mănuși, cu detergent, cu dezinfectanți nu sunt cele mai plăcute. Dar cu toate astea primele trei zile de activitate ne-au dat speranțe. Oamenii care au intrat în cafenele sau au fost serviți la geam au avut reacții de bucurie. Se vedea că sunt bucuroși că se pot întoarce la normalitate. “, spune CEO-ul 5 to go.

Aproximativ 100 de locații 5 to go vor fi deschise până la sfârșitul acestei săptămâni

“Eu am fost printre primii care au luat decizia grea de a închide. Sunt în spatele meu peste 110 de antreprenori, de oameni care au investit în business-ul acesta și a fost foarte greu să iau o decizie pentru a închide sau a ține deschis. Și cu toate astea am reușit și am creat o familie în care am comunicat unitar și am luat decizia de a sta închiși, cu toate că puteam să funcționăm.

După ce am văzut că dacă sunt respectate anumite lucruri, poți să funcționezi și când ne-am apropiat de 15 mai, am zis că e momentul să deschidem și noi, pentru a fi cu motoarele turate. Am preferat să deschidem cu 10 zile mai devreme pentru ca la momentul 15 să fim pregătiți. N-am deschis toate locațiile. O parte nu pot fi deschise, dar  100 de locații cred că vor fi operaționale până la sfârșitul acestei săptămâni.” , mai precizează Radu Savopol.

Afacerile de familie, recomandate în domeniul Horeca

În plus, Savopol mai spune că în perioada următoare afacerile de familie vor fi recomandarea din partea celor mai mulți, cel puțin în domeniul Horeca.

“Sunt de 20 de ani în Horeca, am mai trecut prin criza din 2008-2010 și știu foarte bine ce înseamnă. Nu cu impactul ăsta, dar am ținut cont de ceea ce am învățat atunci. Am creat un business în care am fost atent la chirii. Pentru că în Horeca cea mai mare  problemă acum sunt chiriile și foarte mulți vor avea business-urile afectate din cauza neînțelegerii proprietarilor. Am ținut cont de asta. Am creat un business mic, flexibil. Totul este axat pe afacerile de familie și cred că, în România, în perioada următoare, afacerile de familie vor fi recomandarea multora, cel puțin în domeniul Horeca și nu numai. Acolo e baza și simțim că lucrurile se pot face altfel.” , continuă Radu Savopol.

CEO-ul 5 to go a povestit și că plănuiește să se lanseze în zona de retail, cu sirop și cafea. Însă, Radu Savopol spune că “este foarte greu să intri în zona de retail”. 

Va fi o perioadă destul de grea

Pe de altă parte, Radu Savopol subliniază faptul că urmează o perioadă destul de grea, însă este optimist și spune că: “Cred că până la toamnă vom ajunge undeva la 70% din ceea ce eram înainte”. 

Fondatorul 5 to go este de părere și că “Băncile trebuie să fie deschise să susțină antreprenorii. E un domeniu care are de suferit”. 

De asemenea, Savopol atrage atenția asupra turismului din România și menționează că: “E important ca banii să se învârtă în România, cel puțin anul acesta”.

În calitate de antreprenor, Radu Savopol mai punctează că “este important să fie foarte bine definite lucrurile pe care avem voie să le facem și lucrurile pe care nu avem voie să facem. Noi avem tendința să exagerăm. Cred că omul trebuie să se simtă confortabil și să nu ne trezim cu niște măsuri care sunt aberante sau care nu se pot aplica. Cred că asta e primul factor care trebuie aplicat de autorități”.

Domeniul Horeca, grav afectat de pandemie

CEO-ul 5 to go mai spune și că “multe companii din horeca vor dispărea” și susține că este necesar ca “banca să fie mai flexibilă” pentru că “sunt companii care merită să meargă mai departe”. 

Ca primă acțiune pentru a-și restabili afacerea, Radu Savopol a decis ca o gamă de produse să fie vândută 1+1, astfel va încuraja oamenii să viziteze cafenele.

“Ne dorim să transmitem experiențele din locațiile noastre la cât mai mulți oameni. Vom susține o campanie destul de agresivă, care ne va aduce un trafic suplimentar. Eu estimez că va crește cu 15% față de anul trecut. Sperăm să nu existe valul 2”, a conchis Radu Savopol.