FacebookTwitterLinkedIn

Radu Gorduza, Director General Medicover

Evoluția companiei într-un cuvânt

Stabilitate este cuvântul care redă cel mai bine ce s-a întâmplat pe parcursul acestui an. Am făcut tot posibilul și am reușit să stabilizăm activitatea în centrele medicale deținute.

Strategiile noastre de creștere au fost ajustate și adaptate condițiilor actuale. După un trimestru doi mai dificil, am reușit în a doua parte a anului să revenim pe creștere. La capitolul realizări aș nota proiectele de investiții care au vizat dezvoltarea unora dintre unitățile deținute, achiziția de aparatură performantă, relocări sau continuarea procesului de digitalizare și automatizare a unor procese. În acest sens, Spitalul Pelican din Oradea sau Spitalul Pheonix din Craiova au beneficiat de echipamente noi care permit realizarea unora dintre cele mai dificile intervenții medicale.

Pandemia a dus la reorientarea bugetelor de investiții dinspre exterior, spre interior. Grupul Medicover a beneficiat de un fond consistent atras din piața bancară la finalul anului trecut pentru achiziții. Acest buget, de circa 140 milioane de euro, a fost reorientat ulterior spre stabilizarea afacerii și dezvoltarea centrelor deținute.

Cele mai importante lecții

Cred că emaptia este unul dintre lucrurile importante în care am crescut atât personal, cât și ca business. Toți am fost tulburați într-un fel sau altul de transformările pe care le-a adus această pandemie. Principala noastră nevoie a fost aceea de a fi ascultați și înțeleși. Aceasta a fost o nevoie și a pacienților noștri pentru care am dezvoltat soluții digitale precum Medicall sau HomeDoctor menite să-i asigure că pot apela oricând la un medic care să-i ghideze, să ofere sfaturi, asigurări. Din decembrie lansăm și un serviciu prin care o sută de medici din rețea vor oferi consultații și tratament la domiciliu, tocmai din această dorință de a rămâne aproape, de a asculta.Acum, pacientul poate accesa mai mult decat o consultație sau opinie de la distanță, respectiv o paletă largă de servicii medicale de diagnostic și tratament, realizate n persoană de medicii specialiști.

În relația cu partenerii noștri dialogul a facilitat identificarea unor soluții la probleme comune. Am dezvoltat pe parcurusul anului noi parteneriate sau soluții persoanlizate pentru companii active în domenii precum Horeca, turism, transport, sau asigurări.

Prestația autorităților

Într-adevăr, ne confruntăm acum cu o situație fără precedent. Suntem convinși că entitățile implicate, atât cele publice, cât și cele private, fac toate eforturile pentru a trece cu bine de efectele acestei perioade dificile pentru noi toți.Noi considerăm că “publicul” și “privatul” sunt diferite doar prin forma de proprietate, scopul ambelor fiind, în fond, același: o sănătate mai bună pentru români, pentru că această luptă este a noastră, a tuturor.

Noi rămânem în contact cu autoritățile pentru a găsi soluții pentru gestionarea situației. Vom face tot ce ține de noi pentru a contribui la sănătatea pacienților.

Spitalul Pelican din Oradea, parte din rețeaua Medicover, a devenit spital suport Covid-19, din dorința de a ajuta pacienții care au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate. Spitalul Pelican are un total de 244 paturi, amplasate în două clădiri. Una dintre aceste clădiri este rezervată tratării pacienților Covid-19. În această aripă dedicată pacienților Covid-19 avem un total de 46 de paturi, dintre care 20 sunt alocate pentru terapie intensivă cu ventilatoare.

Strategia de business pentru 2021

Anul acesta a evidențiat importanța existenței unor servicii medicale la cel mai înalt nivel. Vom continua să investim pentru a oferi pacienților acces la cele mai moderne soluții de tratament. În același timp, continuăm să creăm cele mai bune condiții pentru dezvoltarea mai multor centre de excelență. După centrul de tratare a endometriozei, am dezvoltat anul acesta un centru pentru intervenții cardiovasculare în Oradea, atrăgând în această echipă unii dintre cei mai buni specialiști în domeniu. În România avem medici de o calitate extraordinară pentru care dorim să creăm cele mai bune condiții în vedere valorificării acestei expertize în beneficiul pacienților.

Rămânem, în același timp, deschiși față de oportunitățile de business, cu obiectivul de a crește nivelul de acoperire a rețelei.

Provocări în 2021

Ne-ar fi fost foarte greu să estimăm la începutul acestui an efectul unei asemenea pandemii. În același fel, cred că există un nivel redus de vizibilitate în ceea ce privește riscurile și provocările cu care ne vom confrunta anul viitor. Evident, ne pregătim pentru diverse scenarii. Pentru Medicover importantă este stabilizarea operațiunilor și asigurarea unui flux de numerar care să ne permită combaterea oricărei amenințări din cele enumerate aici.