
Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?
2021 a fost un an de adaptare, ca urmare a schimbărilor succesive din 2020. Am extins echipa tehnică și de management și am continuat să investim în consolidarea infrastructurii tehnice care permite scalabilitatea soluțiilor noastre.
Ne-am preocupat să dezvoltăm proiecte de impact în domenii importante, precum cel financiar și energetic. Soluțiile pe care le-am dezvoltat pentru Banca Transilvania, OMV Petrom sau Raiffeisen Bank au un rol important în strategia companiilor, accelerând eficiența în interacțiunile acestora cu clienții și în activitatea propriilor angajați.
Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Dintotdeauna, am avut flexibilitatea de a lucra de la distanță, pe diferite fusuri orare, pentru alinierea cu echipele și clienții de pe trei continente. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, am resimțit și noi lipsa conexiunii fizice.
În contextul colaborării de la distanță, cel mai dificil a fost să transferăm viziunea companiei către echipă. Din acest motiv, am investit mai mult decât oricând în inițiative interne menite să asigure coeziunea echipei în jurul obiectivelor și noilor strategii.
La fel de prioritar a fost să motivăm și să creștem echipa, ajungând în prezent la 218 angajați și colaboratori, comparativ cu 171, câți eram la începutul lui 2020. Asimilând un număr mare de colegi noi în echipă, ne-am concentrat să ne păstrăm cultura și spiritul, indiferent de distanță, și să rămânem fideli abordării empatice în dezvoltarea proiectelor noastre digitale.
Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?
Unul dintre motivele principale de satisfacție îl reprezintă loialitatea echipei. La început de pandemie, ne-am asumat că vom avea grijă unii de alții.
Relația de parteneriat pe care o avem cu angajații, deschiderea spre învățarea continuă, precum și valorile care ne aduc împreună, respectiv responsabilitatea, empatia sau reziliența, ne-au ajutat să rămânem uniți în aceste vremuri de incertitudine, iar acest lucru se reflectă și în gradul de loialitate al echipei, care își păstrează constanța din 2020 și până în prezent.
În egală măsură, suntem mândri de ceea am reușit să realizăm împreună cu clienții și partenerii noștri. Anul acesta, în cadrul parteneriatului nostru cu Raiffeisen Bank, am continuat să dezvoltăm platforma de creditare 100% online pentru IMM-uri. Împreună cu IBM GBS și FlowX.AI, am construit o platformă integrată, unificată și scalabilă, care oferă experiențe digitale unitare clienților și angajaților Băncii Transilvania. Tot împreună cu FlowX.AI, am transformat experiența de achiziție a serviciilor de gaze naturale pentru clienții IMM ai OMV Petrom, prin intermediul unei platforme de ultimă generație.
Dincolo de eficiența și relevanța soluțiilor în sine, apreciem succesul acestor proiecte cu atât mai mult cu cât echipe extinse din culturi organizaționale diferite au colaborat eficient, de cele mai multe ori complet la distanță.
Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.
Mediul de afaceri local a demonstrat un nivel ridicat de adaptare și versatilitate, în ciuda numeroaselor provocări de ordin medical, economic, social și politic.
Piața de tehnologie și-a continuat dezvoltarea în ritmul efervescent din ultimii ani, generat de accelerarea digitalizării, dar și de curajul companiilor de a face schimbări importante într-un astfel de context. Numai dacă ne uităm la câte tranzacții s-au înregistrat la Bursa de Valori București sau la câte runde de investiții de tip seed sau A series au accesat startup-urile din România, realizăm că mediul de afaceri a fost dinamic, reușind să fructifice multe oportunități.
Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?
Stabilitatea economică și politică trebuie să fie prioritatea numărul unu a autorităților în orice context, cu atât mai mult acum.
Au fost decizii bune, precum sprijinul acordat companiilor prin diverse programe de finanțare menite să diminueze impactul pandemiei sau menținerea scutirii de impozit pentru programatori, lucru care ne ajută să rămânem competitivi în contextul concurenței globale pe piața de IT.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?
Sunt multe provocări care se accentuează de la un la altul, însă apreciez că trei fenomene deja pregnante vor avea impact în economia globală în anii viitori, respectiv penuria acută de specialiști, criza energetică și incapacitatea companiilor de a acomoda noul mod de lucru pe termen lung. Uitându-ne la valul de demisii din Statele Unite în mod special, anticipez că fenomenul pe care sociologii îl numesc „The Great Resignation” va atinge în scurt timp și Europa.