FacebookTwitterLinkedIn

Peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale. 

Cel puțin 68 de bănci centrale au comunicat public intențiile lor privind instrumentele digitale, fiind deja disponibile trei monede digitale pentru retail și cel puțin 28 de proiecte pilot, potrivit indicelui global PwC CBDC 2022 care analizează și clasifică cele mai importante proiecte CBDC (Central Bank Digital Currency).

”În 2022 este așteptată o intensificare a proiectelor de cercetare, testare și implementare, incluziunea financiară fiind unul dintre principalele rezultate dorite. Totuși autoritățile financiare internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional, continuă să reamintească faptul că țările care adoptă monede digitale trebuie să rămână vigilente și să evaluzez periodic diversele riscuri referitoare la aplicarea politicii monetare, finanțarea băncilor, securitatea cibernetică, integritatea și stabilitatea financiară”, a declarat Gabriel Voicilă, Technology Partner PwC România.

În topul proiectelor CBDC de retail incluse în index se află eNaira, moneda digitală a Băncii Centrale a Nigeriei (CBN), prima din Africa, și Sand Dollar, emis de Banca Centrală a Bahamas ca mijloc legal de plată în octombrie 2020. China a testat un CBDC în 2020, cu yuanul digital, iar începând din martie 2022, desfășoară programe pilot în 12 orașe, inclusiv în Beijing și Shanghai.

În ceea ce privește CBDC wholesale, regăsim parteneriatul Autorității monetare din Hong Kong (HKMA) și al Băncii Thailandei (BoT) pentru lansarea proiectului mBridge, un concept care să permită efectuarea în timp real a plăților transfrontaliere în valută pe baza tehnologiei registrului distribuit (distributed ledger technology – DLT). De asemenea, Autoritatea Monetară din Singapore (MAS) are două proiecte noi.

În top 5 CBDC retail se regăsesc Nigeria, Bahamas, China, Jamaica și Caraibe de est, în timp ce pe wholesale principalele proiecte CBDC sunt deținute de Thailanda, Hong Kong, Singapore, Canada și Franța.