FacebookTwitterLinkedIn

În prezent, inferențele semi-precise ale personalității pot fi făcute pur și simplu prin analiza comportamentului online al unei persoane. Introduceți click-urile, like-urile, postările și vizitele pe web într-un algoritm de învățare automată, iar personalitatea ta apare. Nu este nevoie de întrebări.

Ce trăsături recunosc aceștia?

Noile cercetări publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences duc această idee cu un pas mai departe. O echipă de oameni de știință condusă de Clemens Stachl de la Universitatea Stanford a descoperit că trei dintre cele cinci mari dimensiuni ale personalității – și anume extraversiunea, conștiinciozitatea și deschiderea spre experiențe – ar putea fi prezise din tiparele de utilizare ale smartphone-urilor oamenilor. Celelalte două dimensiuni – agreabilitatea și stabilitatea emoțională – rămân ascunse vederii, cel puțîn deocamdată.

Am evaluat personalitatea în termenii dimensiunilor celor cinci mari, cel mai utilizat și mai bine stabilit sistem în știința psihologică pentru organizarea trăsăturilor de personalitate”, afirmă cercetătorii. „Această taxonomie descrie personalitatea umană în termeni de cinci dimensiuni largi și relativ stabile: deschidere, conștiinciozitate, extraversiune, agreabilitate și stabilitate emoțională, fiecare dimensiune subsumând un număr mai mare de fațete, mai specifice.

Utilizând taxonomia Big Five ca punct de plecare, cercetătorii au testat dacă modelele de utilizare ale smartphone-urilor oamenilor – cum ar fi utilizarea aplicațiilor, muzica, comunicarea și comportamentul social, comportamentele de mobilitate, activitatea generală a telefonului și activitatea pe timp de zi versus noaptea – ar fi utile în prezicerea trăsăturilor lor de personalitate. Au descoperit că așa este. Mai exact, cercetătorii au prezis cu succes 57% din trăsăturile de personalitate din tiparele comportamentale derivate din datele smartphone-urilor oamenilor.

Nu este surprinzător că unele trăsături de personalitate au fost mai ușor de prezis decât altele. Cercetătorii au descoperit că „sociabilitatea” este cea mai previzibilă trăsătură de personalitate, pe când „bunătatea” este cea mai puțin previzibilă. Alte trăsături care erau extrem de previzibile din datele smartphone-urilor erau „simțul ordinii”, „simțul datoriei”, „asertivitatea” și „conștiința de sine.”

Ce comportamente au fost eficiente în prezicerea personalității?

Printre cele trei dimensiuni previzibile ale taxonomiei personalității celor cinci mari (extraversiune, conștiinciozitate și deschidere), numărul de apeluri nocturne a fost cel mai bun predictor al extraversiunii, utilizarea aplicației meteo pe timp de noapte a fost cel mai bun predictor al conștiinciozității și lungimea mesajelor text a fost cel mai bun predictor al deschiderii.

Cercetătorii atrag atenția și asupra problemelor legate de confidențialitate. Ei concluzionează: „Nu ar trebui să subestimăm posibilele consecințe negative ale colectării de rutină, modelării și comerțului necontrolat al datelor personale ale smartphone-urilor. De exemplu, organizațiile și companiile pot obține informații despre trăsăturile private ale indivizilor (de exemplu, cele cinci trăsături de personalitate mari), fără că informațiile de personalitate să fie furnizate vreodată sau solicitate în mod explicit. Crearea unor dovezi sugerează că aceste date pot și sunt utilizate pentru direcționarea psihologică pentru a influența acțiunile oamenilor, inclusiv deciziile de cumpărare și comportamentele potențiale de vot, care sunt legate de trăsăturile de personalitate.

Articol preluat Forbes.com.