FacebookTwitterLinkedIn

Proiectul Legii offshore, document care reglementează operaţiunile de explorare a zăcămintelor din Marea Neagră, a fost depus, vineri, în Parlament.

Proiectul va intra, cel mai probabil, săptămâna viitoare, în procedură de urgenţă, în dezbaterea Senatului, ca primă cameră sesizată.

Conform documentului, companiile străine vor avea dreptul să comercializeze în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere din Marea Neagră şi de pe uscat şi nu vor avea restricţii privind stabilirea preţului, notează RRA.

Gazele naturale extrase din Marea Neagră vor acoperi în primul rând necesarul de energie de pe piaţa internă, ceea ce înseamnă că statul român va avea prioritate la cumpărare, iar surplusul va fi exportat.

60% din profitul obținut din exploatarea gazelor naturale va reveni statului și 40 de procente investitorilor. De asemenea, companiile vor putea deduce 40% din investiții, față de 30%, cum prevede actuala legislație. 

Nicolae Ciucă: „Prin această lege, cu certitudine, începând din acest an, vom avea pentru prima dată compania Black Sea Oil & Gas livrând gaze cred că nu mai târziu de jumătatea anului, exploatează un perimetru de unde va asigura aproximativ un miliard de metri cubi pe an.”