FacebookTwitterLinkedIn

Conform unui proiect de lege adoptat luni de către deputați, amenzile pentru arderile ilegale de deșeuri vor fi mult mai mari. Documentul prevede pedeapsa cu închisoarea pentru folosirea instalațiilor de ardere a deșeurilor fără autorizațiile de mediu necesare. Votul final urmează să fie dat marţi, în plenul parlamentului.

Proiectul legislativ prevede amenzi cuprinse între 50.000 și 500.000 lei, față de 100.000 lei, cât este sancțiunea maximă în prezent, pentru faptele care încalcă legislația în vigoare în principal arderile de deșeuri, informează RRA.

De asemenea, actul normativ prevede că firmele amendate nu mai pot achita jumătate din minimul legal, așa cum este în prezent în cazul amenzilor contravenționale.

Aducerea de modificări substanțiale oricărei instalații de ardere sau incinerare a deșeurilor fără a deține autorizație de mediu, care a pus în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Proiectul mai prevede că, în cazul sancțiunilor, contestațiile împotriva măsurilor luate de autorități nu vor mai conduce la suspendarea executării acestora.