Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Sănătate |
|

Prof. dr. Mindea (Brain Institute): “Nu ne gândim să atingem un număr, ci o performanță”

Prof. Dr. Ștefan Mindea, co-fondator al Brain Institute, prima instituţie medicală non-profit din România, vorbeşte despre această afacere socială inedită. Doctorul Mindea a crescut, studiat şi profesat în SUA, este fondator al secției de operații minim-invazive de la Stanford University, şi s-a întors în România în urmă cu mai puţin de un an.
stefan_mindea_Brain_Institute.jpg

Ce v-a făcut să vă întoarceţi din SUA ?

“Am fost invitat în România pentru un schimb de experiență  și am observat că pacienții de aici nu beneficiază de tratamente neurochirurgicale minim-invazive. Astfel, m-am simțit dator să aduc și aici noi metode de intervenție și aparatura necesară pentru ca românii să se bucure de un tratament eficient, la fel ca cel oferit în spitalele din SUA.  Ca fondator al secției de operații minim-invazive la Stanford University, vă pot spune că aceste intervenții demonstrează o diferență fantastică pentru pacienți. Aceștia se recuperează mult mai repede și mai uşor, dat fiind faptul că inciziile sunt mici, păstrând astfel țesuturile și mușchiul intact în cursul operației. Acum, după un an de zile, pot spune că am reușit să aduc acest tip de operații și aici în România.”

 

De ce această alegere (non-profit) ?

“Cred că în România era absolut necesar acest model, deoarece nu toți pacienții își permit săacceseze un spital privat, și asigurările de aici diferă mult de cele din State — unde toți pacienții pot avea acces la clinicile specializate cele mai bune. Astfel, adoptând modelul non-profit, putem reinvesti fondurile în aparatură, cazuri sociale și cei mai bun angajați.”

 

Care au fost cele mai dificile lucruri, din punctul de vedere al organizării ?

“Ca de obicei, cel mai greu e să găsești oameni competenți, care să te ajute să implementeziun standardnou, adus din străinătate. Nu a fost ușor, dar avem o echipă tânără și dornică de a trata pacientul cu mai multă implicare și compasiune. Am observat, după câteva consultații, că pacienții sunt surprinși și extrem de mulțumiți de felul în care sunt abordați și tratați de echipa noastră.”

Citeşte despre Brain Institute aici 

“Prioritățile noastre sunt să păstrăm cel mai înalt nivel de neurochirugie din țară, să tratăm cele mai complexe cazuri, și să demonstrăm că nu e nevoie să părăsești țara —și să plătești sume exorbitante— pentru a putea fi tratat eficient și a beneficia de aceleași rezultate.

Ne dorim foarte mult să formăm tineri neorochirurgi, și să-i intruim în aceste tehnici, pentru a putea duce mai departe acest standard înalt. Extinderea noastră va fi treptată și bazată pe a păstra calitatea și principiile ce au creat acest institut. Nu ne gândim să atingem un număr,ci o performanță.”

Aveţi un model din SUA din zona aceasta a instituţiilor non-profit?

“Avem ca model Stanford Neuroscience Institute, care funcționează ca o organizație non-profit. Dar dorim să ne concentrăm pe aspectul clinic, și nu pe cercetare, cum este cazul la o facultate precum Stanford. Într-un fel, vom fi un hibrid care combină beneficiile unei facultăți de medicină, cu experiența deosebită a pacientului tratat într-o clinică privată.”

 

In afară de bani, de ce credeţi că au nevoie medicii români pentru a nu mai pleca (sau se întoarce în ţară) ?

“Cred că au nevoie să fie mai întâi respectați — nu de pacienți, ci de Guvern și de celelalte instituții în cauză. Din păcate, am observat că în România se fac prea puține investiții și se alocă prea puține fonduri pentru domeniul medical. De aceea, spitalele arată cum arată. Cred căorice medic tânăr, după un efort îndelungat de studiu, își dorește să lucreze într-un mediu decent și dotat cu aparatura necesară.  Ca medic, îți dorești în primul rând să poți oferi pacientului ceea ce are nevoie, și abia apoi te gândești la cât câștigi. În România nu ai nici cu ce să tratezi pacientul, nici cu ce să supravețuiești ca medic.”

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii