Anul acesta, producția de miere a țării este la jumătate față de media anuală.
În acest an, din cauza climei și a secetei, producția de miere a țării este la jumătate față de media anuală, asta în condițiile în care apicultorii nu vor primi în 2022 ajutoare de minimis.
„Anul acesta este unul ciudat pentru apicultura, cu producții sub 50% din media anuală, din cauza schimbărilor climatice. În primăvară a fost frig, au fost ploi, salcâmul a fost calamitat în proporție de 60%, apoi a venit această secetă cruntă, florile s-au ofilit. Floarea-soarelui, din un milion și ceva de hectare, mai mult de jumătate a fost ofilită și nu s-a putut valorifica. Au fost și zone geografice unde s-a putut recolta ceva miere, dar nu la nivelul producției normale, în condițiile în care floarea-soarelui dă 40-45% din producția medie anuală. În plus, consumul de miere al românilor este redus. Nu mai avem piață pentru miere. Noi (Asociația Crescătorilor de Albine) n-am mai avut niciun contract de export anul acesta”, a afirmat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.
Acesta explică fenomenul prin prisma faptului că Europa a rămas cu stocuri de miere de anul trecut. În plus, au venit cantități de miere mai ieftină din țări extracomunitare.
Reprezentantul apicultorilor nu se așteaptă la creșteri semnificative de prețuri la miere, din cauza scăderii consumului, deși cheltuielile au crescut cu 30-50%. „Ar putea fi o scumpire de 10%, maximum 15% la unele sortimente”, a precizat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România.
Întrebat dacă mai există miere contrafăcută pe piață, Fetea a răspuns: „Sunt convins că există, pentru că mă mai uit și eu la un borcan de miere din hypermarketuri, în care jumătate este cristalizată și zice că e de salcâm, jumătate e galbenă sau maronie, ceea ce nu respectă nici măcar indicatorul de culoare la acest sortiment de miere. Însă doar laboratorul poate oferi certificare, oamenii nu pot deosebi cu ochiul liber. Mierea este un produs destul de falsificat la nivel mondial și metodele sunt sofisticate”.