FacebookTwitterLinkedIn

Producătorul de polistiren expandat VeroTherm, din Râmnicu Vâlcea, a demarat în acest an proiecte noi de investiții, având ca obiectiv creșterea capacității de producție. Investițiile în fabricile noi, greenfield, se ridică la 10 milioane de euro.

Planurile producătorului vizează amenajarea unor platforme industriale amplasate în zona limitrofă a Bucureștiului, între Balotești și Tunari, după cum explică pentru Forbes Vicențiu Mocanu, General Manager VeroTherm. Noua platformă industrială va avea o suprafață de aproximativ 20.000 mp și va fi folosită pentru producția de polistiren, mortare uscate, lavabilă şi vopsea structurată, aici urmând să lucreze în jur de 70 de angajați. Noile fabrici vor fi operaționale în primăvara anului 2024, iar capacitatea de producție va fi de 700.000 mc de polistiren expandat ignifugat anual și de 250.000 tone de adezivi. 

Bugetul de investiții de 10 milioane de euro este dedicat atât amenajării acestor platforme, cât și finalizării unor proiecte de eficiență energetică demarate în Râmnicu Vâlcea. Vicențiu Mocanu punctează că banii necesari proiectelor sunt din surse proprii și din împrumuturi bancare. Nu s-a apelat la programe de finanțare din fonduri europene sau ajutoare de stat, deoarece acestea se desfășoară foarte anevoios și într-un ritm lent, spune managerul fabricii.

“Momentan, cu facilitățile de producție și distribuție existente în Râmnicu Vâlcea, VeroTherm acoperă o rază de circa 450 de kilometri la nivel național. Extinderea facilităților de producție va permite o creștere semnificativă a ariei de distribuție națională, precum și a capacității de a exporta”, explică Vicențiu Mocanu. 

Compania a resimțit dinamica mai scăzută din piața imobiliară, în prima jumătate a anului, și a avut o marjă mai mică, raportat la prima jumătate a anului 2022 “unde indicatorii financiari au fost foarte buni”. Astfel, în prima jumătate a anului 2023 s-a reușit “menținerea echilibrului operațional, raportat la mediul economic ostil actual”. Totodată, în această perioadă s-a pus mai mult accent pe cercetare și dezvoltare de produse noi.

“Anul 2023 este un an atipic, în special pe nișa construcțiilor, unde activăm și noi. Efectele crizei geopolitice, pandemiei și inclusiv noile măsuri guvernamentale se resimt din plin în acest sector, aspecte care fac mai dificilă o prognozare corectă a acestui an. Sperăm ca cifrele VeroTherm să fie cel puțin la nivelul celor de anul trecut. În 2022, veniturile totale ale companiei au crescut cu 20% și au ajuns la o valoare de aproximativ 12 milioane de euro, în timp ce profitul operaţional net a atins aproape un 1 milion de euro”, punctează Vicențiu Mocanu.

El adaugă că nu au fost modificări semnificative în ce privește structura clienților, dar au scăzut lucrările în construcții pe fondul problemelor de finanțare și încasare, “consecință a întârzierilor mari de plată din partea statului către multe firme de construcții implicate în acest domeniu.”

Odată cu creșterea capacității de producție, compania intenționează să mărească și volumele de export, într-o primă etapă în Ungaria, Bulgaria, Italia, dar și în Republica Moldova, unde se fac livrări de puțin timp.

“În ce privește România, consider că nu mai este de mult timp o bază de producție ieftină și acest lucru este un efect al condițiilor fiscale imprevizibile, dar și a creșterilor constante a  prețurilor la utilități, care au o pondere semnificativă în prețurile finale ale produselor. Mai mult decât atât, mâna de lucru începe să fie la nivelul celorlalte state europene”, precizează managerul VeroTherm.

Constructorul a intrat de curând și în domeniul investițiilor rezidențiale, prin edificarea unui proiect în Craiova, VeroTherm Villas. Este vorba de un ansamblu de 650 de case individuale și infrastructura aferentă, un efort financiar de aproximativ 65 de milioane de euro. Achiziția terenurilor necesare a început din 2021, iar investitorul este interesat să continue să cumpere terenuri în zonă pentru dezvoltări ulterioare. Ultimul teren a fost achiziționat luna trecută și are o valoare de piață de aprox 1,9 milioane euro, potrivit lui Vicențiu Mocanu.

Prețul caselor pornește de la 120.000 euro și poate ajunge până la 500.000 euro, “în funcție de dimensiuni, materiale folosite, dotări etc”.

După cum explică Mocanu, piața imobiliară din Craiova a crescut constant în ultimii ani, de aceea s-a decis dezvoltarea acestui segment de business. “Nevoia de locuințe noi este în creștere și are legătură și cu dinamica mediului de business din zonă. Marile companii se dezvoltă și aduc un flux nou de angajați. Pe de altă parte, observăm și o tendință a locuitorilor din Craiova de a se muta de la apartament la casă, pentru a avea un spațiu individual intim și mai mult confort pentru familia lor”, concluzionează directorul general al VeroTherm.