FacebookTwitterLinkedIn

Medicines for Europe, organizaţie de lobby a industriei medicamentelor, a trimis marţi o scrisoare deschisă miniştrilor Energiei şi Sănătăţii din statele Uniunii Europene, înaintea reuniunii extraordinare de vineri, în care solicită măsuri pentru reducerea poverii reprezentate de costurile la electricitate. Scrisoarea a fost trimisă şi unor importanţi comisari europeni.

În scrisoarea trimisă de Medicines for Europe se arată că preţurile la electricitate au crescut de zece ori pentru anumite fabrici de medicamente din Europa, iar costurile cu materiile prime au înregistrat o creştere cuprinsă între 50% şi 160%, notează Agerpres.

Asociaţiile producătorilor de medicamente generice din statele membre cer de asemenea autorităţilor sanitare naţionale să dea dovadă de o mai mare flexibilitate când vine vorba de preţul medicamentelor.

Adrian Van Den Hoven, directorul general de la Medicines for Europe, a declarat că explozia costurilor la energie afectează un sector care a fost forţat să se consolideze din cauza presiunii preţurilor, făcând piaţa mai vulnerabilă la întreruperile de aprovizionare.

Medicamentele generice reprezintă aproximativ 70% din toate medicamentele eliberate în Europa, multe dintre acestea tratând afecţiuni grave, precum infecţii sau cancer, dar reprezintă doar 29% din notele de plată cu medicamentele din regiune.