FacebookTwitterLinkedIn

Companiile mici şi mijlocii din industria de apărare europeană au probleme în a obţine finanţarea de care au nevoie pentru a-şi extinde activităţile de inovaţie şi liniile de producţie, chiar dacă cererea de armament este în creştere explozivă din cauza războiului din Ucraina şi a altor conflicte.

Mai mulţi oficiali guvernamentali, experţi şi reprezentanţi ai unor companii consultaţi de Reuters au declarat că lipsa de acces la finanţarea publică, birocraţia şi reticenţa băncilor în a le acorda credite, de teamă că încalcă criterii de mediu, sociale şi de guvernanţă, frânează creşterea micilor jucători din sectorul european de apărare. Aceasta tocmai când cheltuielile militare mondiale au atins un maxim istoric de 2.440 miliarde de dolari în 2023, în creştere cu 6,8% comparativ cu 2022, potrivit Institutului Internaţional de Cercetări pentru Pace din Stockholm (SIPRI), notează Agerpres.

Un mic producător de arme de foc a dezvăluit pentru Reuters că lipsa finanţării creează dificultăţi în ceea ce priveşte vânzarea produselor în Europa sau participarea la licitaţiile guvernamentale. Asta face dificilă extinderea firmelor şi creează probleme de lichiditate, a adăugat fondatorul şi directorul companiei, care a dorit să îţi păstreze anonimatul din cauza relaţiei sensibile cu băncile locale.

Un studiu al Comisiei Europene din 2024 a estimat că IMM-urile din sectorul european de apărare se confruntă cu un deficit de finanţare cuprins între unu şi două miliarde euro, ceea ce le frânează creşterea afacerilor, forţând firmele să îşi reducă operaţiunile şi să caute finanţare în afara Uniunii Europene. “Într-un sector caracterizat prin cicluri lungi de dezvoltare şi cerinţe mari de capital, o lipsă de finanţare poate afecta capacitatea companiei de a inova, extinde sau chiar a-şi menţine operaţiunile actuale”, se arată în raportul Executivului comunitar.

Cehia a lansat un program de co-finanţare a micilor companii din sectorul apărării dar diferenţa mare între Europa şi SUA în ceea ce priveşte capitalul de risc (venture capital) reprezintă o mare problemă, a declarat Radka Konderlova, un oficial din Ministerul ceh al Apărării responsabil de cooperarea cu industria de apărare.

Piaţa de capital de risc din SUA este mai mare şi mai matură decât cea din Europa, cu investitori specializaţi în abordarea acordurilor complicate din domeniul apărării şi reglementărilor stricte de securitate în acest sector, se arată în raportul Comisiei Europene.

Pe de altă parte, accesul la finanţarea publică este o altă provocare. Raportul Comisiei Europene a recomandat furnizarea de finanţare la nivelul UE pentru dezvoltarea capacităţilor din industria de apărare precum şi pentru eliminarea restricţiilor cu privire la accesul la instrumentele financiare finanţate de UE.