FacebookTwitterLinkedIn

Cei mai mari producători de automobile din lume plănuiesc să cheltuiască aproape 1,2 trilioane de dolari până în 2030 pentru a dezvolta și produce milioane de vehicule electrice, împreună cu bateriile și materiile prime pentru a susține această producție, potrivit unei analize Reuters.

Valoarea investiții în mașini electrice, care nu a fost publicată anterior, depășește estimările anterioare de investiții și este de peste două ori cel mai recent calcul publicat cu doar un an în urmă.

Pentru a pune cifra în context, Alphabet, compania-mamă a Google și Waymo, are o capitalizare de piață de 1,3 trilioane de dolari.

Conform analizei, producătorii de automobile au planuri de a construi 54 de milioane de vehicule electrice cu baterii în 2030, reprezentând mai mult de 50% din producția totală de vehicule.

Pentru a susține acest nivel fără precedent de vehicule electrice, producătorii de mașini și partenerii lor plănuiesc să instaleze fabrici de producere a bateriilor de 5,8 TWh.

Tesla a schițat un plan îndrăzneț de a construi 20 de milioane de vehicule electrice în 2030.

Volkswagen are planuri ambițioase până la sfârșitul deceniului pentru a-și construi portofoliul global de vehicule electrice și a adăuga noi „gigafabrici” de baterii în Europa și America de Nord.

Toyota Motor Corp investește 70 de miliarde de dolari pentru vehicule electrice și a produce mai multe baterii.

Ford Motor Co continuă să își mărească nivelul de cheltuieli pentru noile vehicule electrice, aflat acum la 50 de miliarde de dolari, și își propune să producă aproximativ 3 milioane de vehicule electrice în 2030.

Mercedes-Benz a alocat cel puțin 47 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea și producția de vehicule electrice, aproape două treimi din această sumă fiind destinată pentru a-și spori capacitatea globală a baterii, la 200 GWh.

BMW, Stellantis și General Motors plănuiesc fiecare să cheltuiască cel puțin 35 de miliarde de dolari pentru producția de vehicule electrice și baterii.