FacebookTwitterLinkedIn

Procurorii elveţieni au deschis o investigaţie cu privire la preluarea Credit Suisse de către rivala UBS, tranzacție care a beneficiat de sprijinul guvernului. Aceștia analizează posibila încălcare a legii de către oficialii guvernamentali, organismele de reglementare şi directorii celor două bănci.

“Biroul procurorului federal vrea să îşi îndeplinească în mod activ misiunea şi responsabilitatea de a contribui la un climat financiar curat în Elveţia şi creat un sistem de monitorizare prin care să poată lua imediat acţiuni dacă vor exista situaţii care au legătură cu domeniul său de activitate”, a informat Procuratura din Berna citată de Reuters.

În urmă cu două săptămâni, UBS a acceptat să preia rivala Credit Suisse pentru 3,3 miliarde de dolari, în cadrul unei tranzacţii perfectate de Guvernul elveţian, Banca Naţională şi autoritatea de reglementare a pieţelor financiare.

Potrivit procurorilor, există “numeroase aspecte din jurul tranzacției” care justifică o investigaţie şi care trebuie să fie analizate pentru a “identifica orice infracţiune care ar putea fi de competenţa procurorului”.

Preluarea forţată a Credit Suisse de către UBS a provocat numeroase critici în Elveţia, iar partidele politice au cerut organizarea unei sesiuni speciale a Parlamentului în cursul acestei luni la care ar urma să fie supusă votului înfiinţarea unei comisii speciale de anchetă.

De asemenea, sondajele de opinie arată că peste trei sferturi din elveţieni se opun acestei tranzacţii care va da naştere unui gigant financiar cu active de aproximativ 1.600 de miliarde de dolari şi peste 120.000 de angajaţi la nivel mondial.

Autorităţile elveţiene insistă că, având în vedere urgenţa cu care se derulau lucrurile, nu au avut de ales.

Potrivit ministrului elveţian de Finanţe, Karin Keller-Sutter, o preluare de către stat a Credit Suisse, sau un proces de lichidare controlată nu erau alternative viabile având în vedere riscurile financiare inacceptabile pe care le-ar fi creat pentru contribuabili.

Acţionarii Credit Suisse urmează să se reunească marţi la Zurich pentru Adunarea generală a băncii.

Ulterior, acţionarii UBS se vor reuni şi ei, tot la Zurich. Fuziunea celor două bănci se va realiza fără aprobarea acţionarilor, autorităţile eliminând obligaţia de a-i consulta pe acţionari în numele interesului superior al stabilităţii pieţei financiare.