FacebookTwitterLinkedIn

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital și partenerul său de investiții MAS PLC, listat pe Bursa din Johannesburg din Africa de Sud, intenționează să investească, până în 2029, aproape 2 miliarde de euro în proiecte de retail, dezvoltări de birouri și proiecte rezidențiale cu o suprafață totală de 1,5 milioane mp în mai multe orașe din România. Planurile vizează livrarea a 2.000 de locuințe pe an.

Totodată, investitorii au achiziționat un teren pentru dezvoltarea unui nou complex de 920 de apartamente, “într-un oraș secundar important din România” și un teren de 5,9 ha în Giurgiu, unde pregătesc un centru comercial de aproximativ 14.200 mp, cu potențial pentru o extindere de 4.300 mp.

„Ne concentrăm pe regenerarea fostelor platforme industriale, transformând aceste spații extinse în cartiere cu funcțiuni integrate și zone verzi și de agrement de calitate. Strategia de dezvoltare pe piața rezidențială este în grafic și ne menținem obiectivul pe termen mediu de a livra 2.000 de locuințe pe an, în mai multe orașe din România”, a declarat Maggie Kitshoff, Partener Office și Rezidențial în cadrul Prime Kapital.

Cei doi parteneri intenționează să investească 517 de milioane de euro în dezvoltarea și extinderea de centre comerciale în 10 orașe din România: Cluj-Napoca, Iași, Pitești, Alba Iulia, București, Brașov, Giurgiu, Baia Mare, Slobozia și Roman.

Pentru dezvoltarea de birouri se vor investi 254 de milioane de euro în două proiecte, în Cluj-Napoca și Iași (Silk District), în timp ce pentru dezvoltări rezidențiale bugetul de investiții este vizibil mai mare, de 1,194 de miliarde de euro, în șase orașe: București (3 proiecte), Brașov (1 proiect), Cluj-Napoca (1 proiect), Iași (1 proiect), Ploiești (1 proiect) și Timișoara (2 proiecte).

Proiecte rezidențiale în curs de dezvoltare

Predarea a fost efecuată pentru primele patru clădiri din cele cinci ale Marmura Residence, proiect rezidențial ce cuprinde 458 de unități. Construcția celei de-a cincea clădiri este în mod substanțial finalizată și predarea ultimelor unități este estimată să înceapă în curând.

Construcția și vânzările continuă pentru aproximativ jumătate din proiectul Avalon Estate, dezvoltare cu un total de 746 de locuințe. Până în prezent, 70% din cele 352 de unități rezidențiale scoase spre vânzare au fost vândute. Lucrările de construcție și finisare la primele clădiri sunt finalizate, iar biroul de vânzări este operațional în clădirea Gatehouse a proiectului, din martie 2022.

Și construcția primei faze a componentei rezidențiale a Silk District (315 unități; 71% vândute) progresează. A fost obținută autorizația pentru a doua fază (346 de unități; 48% vândute) și este în curs de autorizare faza a treia (312 unități; 25% rezervate).

Au început lucrările de construcție și în cazul Pleiades Residence, un proiect de regenerare urbană ce se întinde pe o suprafață de 10,1 ha în centrul Ploieștiului, iar vânzările au fost lansate în decembrie 2021.

Cei doi parteneri au în plan dezvoltarea de proiecte rezidențiale și pe fostele șantiere industriale Roman Brașov (2.137 apartamente) și Elba Timișoara (1.251 apartamente), precum și alte proiecte de amploare, cu utilizare mixtă în București (3.149 de apartamente) și în Cluj-Napoca (1.461 apartamente).

Proiecte noi

Un teren de 6,9 ​​ha a fost securizat în sud-estul Timișoarei, într-o zonă în curs de transformare din industrial în retail și rezidențial, pentru o dezvoltare rezidențială la scară largă, care va consta din aproximativ 2.300 de apartamente și funcții de suport. 

De asemenea, partenerii au asigurat achiziția unui teren și este în prezent în curs de due-diligence pentru un complex rezidențial de aproximativ 920 de apartamente, într-un oraș secundar important din România.

În plus, Prime Kapital și MAS au asigurat un amplasament de aproximativ 5,9 ha în Giurgiu, pe Drumul European E85, unde pregătește un centru comercial în aer liber de aproximativ 14.200 mp, cu potențial pentru o extindere suplimentară de 4.300 mp.