FacebookTwitterLinkedIn

Mexic. O țară minunată, ofertantă, diversă, colorată, plină de veselie și de oameni călduroși. O destinație care te atrage să o explorezi prin istoria sa și prin locurile pline de cultură și care te convinge să revii pentru oameni, gastronomie și energia pozitivă cu care te încarcă.

Primesc de multe ori întrebarea: „Care este prima destinație exotică unde ne recomanzi să mergem împreună cu cei mici?“, cu trimitere în special la destinațiile active, în care să explorezi și să înveți ceva despre locul în care mergi. Dacă ar fi să exclud vacanțele de plajă, cum ar fi Maldive, spre exemplu, le răspund tuturor că pe primele locuri în clasament se află Mexic, tocmai pentru că ne oferă șansa de a ne bucura de plajă și de zile întregi de stat la soare și, în același rând, de a explora o țară cu o istorie fascinantă.

Prima noastră vacanță „de familie“ în Mexic a avut loc atunci când copiii noștri aveau 2 respectiv 5 ani. Au predominat atunci activitățile mai puțin intense, vizitele care nu implicau drumuri atât de lungi, dar totuși ne-am bucurat de parcurile de distracție din Riviera Maya și de tot ce are mai bun această regiune a Mexicului.

Este potrivită  Riviera Maya – Mexic pentru copii?

De-a lungul anilor, am înțeles că aproape orice destinație din lume poate fi potrivită și pentru călătoriile cu copiii dacă ajustezi programul corespunzător, dacă optezi pentru o cazare bună, family-friendly, orar de zbor care să fie lejer și pentru cei mici, dacă tu, adultul, ești încrezător că ai făcut alegerea bună. Pentru cei mici mai puțin contează destinația sau ce servicii premium avem, dacă noi nu ne bucurăm împreună cu ei. Și am mai învățat că orice experiență, în orice țară am călători și vizita, devine de zeci de ori mai valoroasă atunci când le împărtășim celor mici despre ce are acel loc mai frumos de oferit, despre istoria sa, despre cultură și tradiții, așa cum putem, adaptat vârstei copiilor noștri. Totul capătă alt sens, dacă noi le spunem povestea locului, pentru că, nu-i așa, orice copil din lumea aceasta iubește poveștile?

Iată, așadar, principalele motive pentru care Riviera Maya poate reprezenta o opțiune bună pentru următoarea voastră vacanță de familie:

1. Numeroasele variante de cazare family-friendly  și plajele cu nisip fin,  apreciate la nivel mondial

Pe Riviera Maya găsiți o mulțime de resorturi cu servicii și facilități adaptate familiilor cu copii. Acestea oferă programe de divertisment pentru toate vârstele, centru de sporturi nautice pentru toate vârstele, kids club cu diverse activități pe parcursul zilei, piscine pe diferite niveluri adaptate înălțimii și vârstei copiilor, dar și posibilitatea ca cei mici să fie dați în îngrijirea unei bone pentru perioade scurte de timp. La aceste hoteluri de la Marea Caraibilor sistemul este în general unul all inclusive, iar restaurantele sunt echipate cu meniuri diverse, chiar și pentru bebeluși sau toddleri. Bonus, pentru micuții înotători iubitori de bălăceală, aici plajele au nisip fin, perfect pentru explorare, dar și pentru a bucura privirea părinților, peisajele fiind, în general, de excepție. De altfel, plajele de pe Riviera Maya sunt unele dintre cele mai căutate de către turiștii din toată lumea. Resorturile au spații de joacă extinse, dar și grădini în care poți vedea iguane și quati (o specie de rozătoare).

2. Fabulosul parc de distracții Xcaret, cel mai bun parc de divertisment din lume

Parcul Xcaret este unul dintre acele locuri pe care e musai să le puneți pe lista dacă veți călători împreună cu copiii și neapărat să îl explorați pe îndelete. Încă de la deschidere, în decembrie 1990, acest loc a fost recunoscut drept una dintre cele mai renumite atracții ale destinației turistice Cancun-Riviera Maya și a fost votat ani la rând „cel mai bun parc de divertisment din lume“.

Dacă veți petrece aici o zi întreagă, de dimineața până seara, tot nu reușiți să vedeți totul. La finalul vizitei, însă, vă puteți face o idee și despre cât de frumos, vesel și colorat este Mexicul.  La Xcaret veți vedea practic Mexicul în miniatură, iar pentru cei mici există numeroase atracții.

Puteți înota alături de copii în râul subteran (primiți echipament special pentru acest lucru) sau puteți alege să străbateți râul cu o barcă tradițională, puteți înota cu delfinii, puteți merge la plajă și face snorkeling, la „hacienda“, la minigrădina zoologică, pe traseul alb cu zona de păsări și fluturi, puma și jaguar, ori la casele mayașe. Mergeți și la spectacolele care au loc în parc pe tot parcursul zilei, cum ar fi cel cu dansuri prehispanice, cel cu cai sau spectacolul complex de seară, care este fabulos, iar la final veți înțelege mai bine istoria și civilizația din Mexic.

3. Parcul acvatic Xel-Ha –  aventuri cât e ziua de lungă în „Parcul Zeilor“

O legendă din cultura Maya spune că zeii și-au unit înțelepciunea, visele și dragostea lor pentru frumusețe pentru a crea un peisaj care să adune la un loc toate bogățiile naturii, loc pe care l-au numit Xel-Há. Fiind atât de încântați de creația lor, Zeii au decis să-l împartă cu toți ceilalți, inclusiv cu oamenii.

Xel-Ha este genul acela de loc în care este aproape imposibil să te plictisești. Aici puteți face snorkeling, scufundări, înot cu delfini, pisici de mare, foci, puteți să vă dați cu tiroliana pe deasupra apei, să explorați jungla, să săriți de pe stânci, să coborâți în cenote utilizând doar o frânghie, să vă plimbați printre mangrove și să înotați în lagune ori să încercați să traversați un pod plutitor. Tot aici veți putea vizita și o rezervație de broaște țestoase.

Atracția principală de la Xel-Ha rămâne laguna naturală, care se formează odată cu scurgerea râului printre roci, amestecându-se ape sărate și curenți de apă subterană proaspătă.

Intrarea în Xel-Há este un acvariu natural ce „adăpostește“ atât sute de specii de animale marine, precum peștii tropicali, cât și o floră abundentă, care îți dă senzația că ești în junglă. În mod cert cei mici vor fi încântați.

4. Celebrele cenote – o experiență inedită pentru familiile curajoase

Toată Riviera Maya este un adevărat paradis al cenotelor. Printre cele mai cunoscute se numără Ik Kil, Dos Ojos și cele de la Casa Tortuga. Acestea adună an de an zeci de mii de turiști și pe bună dreptate. Sunt ca niște oaze cu apă de culoarea smaraldului, o experiență inedită, tipic mexicană, deși mai poți găsi câteva cenote și în alte țări, precum Australia, Republica Dominicană sau Zimbabwe. Deși ai putea crede că toate cenotele seamănă, ei bine, chiar sunt destul de diferite între ele cele mai multe, atât ca peisaje, cât și ca activități pe care le poți face, în funcție de cum au fost amenajate. De exemplu, în unele cenote te poți da și pe tiroliană și sări direct în apă, altele au adâncimi de zeci de metri și vegetație abundentă (de exemplu Ik Kil), astfel că au fost amenajate diferite platforme și scări pe care să cobori și de unde să admiri împrejurimile.

5. Piramida de la Chichen Itza,  una dintre cele 7 minuni  ale lumii moderne – o veritabilă lecție  de istorie și o experiență  memorabilă pentru întreaga familie

Dacă vreți să combinați relaxarea la plajă, joacă și sporturile acvatice cu informații valoroase despre istoria Mexicului și să treceți în portofoliul vostru de familie călătoare una dintre minunile lumii moderne, nu ratați Piramida de la Chichen Itza, printre cele mai importante locuri istorice ale umanității.

Este un loc impresionant și unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice de pretutindeni. Sunt convins că o să vă placă. Pentru mine a fost un vis împlinit să văd aceste locuri în urmă cu câțiva ani, iar de atunci m-am întors de mai multe ori aici și de fiecare data m-am simțit oarecum copleșit de măreția acestui loc.

Întregul complex are cam 600 ha, este uriaș. Vă recomand să aveți cu voi un ghid local ori să cumpărați un tur organizat, pentru a înțelege mai bine importanța locului în care vă aflați. Istoria este una destul de complexă, dar spusă sub formă de poveste, pe înțelesul copiilor, sunt sigur că o să le capteze celor mici atenția.

Răzvan Pascu este antreprenor în turism și organizează călătorii exotice de grup prin toată lumea. A călătorit prin toată lumea cu peste 4.500 de turiști români. În 2023 organizează excursii de grup în Caraibe, Iordania, Irlanda, SUA, Brazilia și Argentina, Tanzania și Zanzibar, Mexic, Laponia sau Australia și Noua Zeelandă. Îl puteți urmări pe Facebook, pe Tik Tok, pe Instagram sau pe blogul www.RazvanPascu.ro.