Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

„Prima Casă” a ajuns la o dimensiune sistemică: 26% din totalul creditelor acordate populației, la martie 2018

În prezent, volumul creditelor acordate prin programul „Prima Casă” a căpătat o dimensiune sistemică, atât în ceea ce privește stocul de împrumuturi, cât și în ceea ce privește fluxul de credit ipotecar, potrivit Raportului anual pentru 2017”, al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), primul raport al instituției.
apartamente noi shutterstock_712267579

Stocul de împrumuturi „Prima Casă” a ajuns la 31,9 miliarde de lei, reprezentând 26% din total credite acordate populației, la martie 2018, și 64% din cel ipotecar acordat în anul 2016 și 58% din cel acordat în anul trecut.

„În condițiile majorării importante a prețurilor imobiliare și ale avansului susținut al creditării populației, acordarea de împrumuturi ipotecare «Prima Casă» cu un LTV (n.red. – Loan-to-Value, avansul aferent unui credit) de până la 95 la sută, considerând dimensiunea sistemică a acestui portofoliu, poate genera vulnerabilități în eventualitatea unor ajustări viitoare. Mai mult, programul a căpătat un caracter prociclic în ultimii ani, stimulând creditarea într-un segment care are acum o dinamică importantă”, se subliniază în Raportul citat.

CNSM consideră că acest caracter sistemic al programului poate crea probleme din punct de vedere al stabilității financiare, în special prin:

  1. suprastimularea cererii de locuințe, existând deja semnale de îngrijorare privind evoluțiile recente ale prețurilor locuințelor;
  2. creșterea expunerii statului față de sectorul bancar în opoziție cu tendințele observate la nivel european în ceea ce privește reglementarea prudențială (în prezent, valoarea garanțiilor este de aproximativ 21,5 miliarde lei);
  3. supraîndatorarea debitorilor, în condițiile în care gradul de îndatorare a persoanelor care au contractat credite „Prima Casă” este unul ridicat, chiar și în condițiile unui nivel scăzut al ratelor de dobândă și creșterii veniturilor, iar aceste credite au o senzitivitate ridicată la modificarea ratei dobânzii.

Comitetul de Macroprudențialitate îi recomandă Guvernului să recalibreze condițiile sociale pentru „Prima Casă” și să îmbunătățească cadrul de reglementare a companiilor

„În acest context, este necesară țintirea mai bună a programului «Prima Casă» din punct de vedere social, prin revizuirea condițiilor de accesare, menținându-se, totodată, un grad de îndatorare sustenabil”, se recomandă în Raportul CNSM pentru 2017.

De asemenea, în cea mai recentă ședință, din data de 21 mai, CNSM i-a recomandat Guvernului să adopte noi condiții pentru „Prima Casă”, subliniind o recalibrare din punct de vedere al condițiilor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii