FacebookTwitterLinkedIn

Sute de proprietăți de lux, cu prețuri de peste o jumătate de milion de euro, sunt în prezent la tranzacționare în România de diverse agenții imobiliare sau pe platforme online specializate pe acest segment, precum Luxuryimob. Printre acestea se numără Palatul Bragadiru, scos la vânzare la 25 milioane euro, Palatul Lahovari (6 milioane de euro), un hotel din București la 18 milioane euro, precum și penthouse-uri în orașele mari sau în zonele turistice. 

Vilă monument istoric

Piața locuințelor de lux a fost în creștere spectaculoasă în ultimii ani, iar clienții nu se mai uită doar la locație, ci și la detalii tehnice sau de design și, mai ales, la randamentul investițional, spune pentru Forbes Alexandru Botez, fondatorul platformei Luxuryimob. El precizează că platforma are în prezent peste 5.000 de oferte nișate pe piața imobiliară de lux, iar oferta este în creștere avansată, de la lună la lună, “atât în București, cât și în marile orașe din România cum ar fi Clujul sau zonele turistice Brașov, Valea Prahovei, Constanța, Mamaia. Iar Litoralul a crescut cu un pachet semnificativ de proprietăți cu vedere la mare de exemplu, vorbim de cifre de peste 7.000-8.000 de unități în ultimii 2-3 ani, plus pensiunile de lux, cu un aer mediteranean”, adaugă el. 

Penthouse One Rachmaninov

Unul dintre motivele pentru care cererea este în creștere se datorează și faptului că sunt tot mai puține terenuri bune disponibile, în locații premium. Și pandemia a modificat într-un fel alegerile clienților, astfel că proprietățile cele mai căutate sunt casele și vilele, urmate de penthouse-uri, dar și acestea trebuie să aibă terase spectaculoase și panoramă. Urmează apoi apartamentele cu terase mai generoase și care beneficiază de priveliște bună la lac, parc, vedere la mare, la munte sau asupra orașului. 

Conform statisticilor realizate de Luxuryimob, în ultimul an, prețurile au fost în creștere: “Cu un război la granițele României și o inflație în creștere, prețurile s-au majorat cu peste 5 – 11,2%”, punctează Botez. Prețurile diferă în funcție de zone, orașe sau tipuri de proprietăți. Dacă este vorba de proprietăți spectaculoase, cum ar fi palate, monumente istorice sau hoteluri, acestea trec de sume cu șase zerouri. “În orașele din România, vorbim concret de prețuri de la 1.700 euro/mp până la 2.500-3.000 euro /mp. Iar la Cluj și București, de prețuri între 4.000 și 8.000 euro/mp în pozițiile unicat.” (A.B.)

Proprietate în Corbeanca

Vânzările în anul 2022 au fost într-un trend constant pozitiv. În ultimele 2-3 luni, fiind și luni de vacanță, procentul tranzacțiilor a mai scăzut, dar Alexandru Botez estimează că interesul va reveni odată ce lumea se va întoarce la birou.

Printre cele mai exclusiviste oferte listate în prezent pe portal se numără Palatul Bragadiru, scos la vânzare la 25 milioane de euro, Palatul Lahovari (6 milioane de euro), un hotel din București la 18 milioane euro, o casă în Corbeanca (7,5 milioane de euro), o vilă monument în București la 10 milioane de euro și altele. 

În contextul economic și geopolitic actual, imobiliarele de lux din România au devenit un refugiu sau o oportunitate, potrivit lui Alexandru Botez. “Iar pentru unii investitori, pentru că orice client este un investitor, când vorbim de imobiliare de lux, a devenit cea mai bună metodă de conservare a investițiilor”, adaugă el. 

Conform consultărilor cu partenerii Luxuryimob, peste 78% dintre clienții imobiliarelor de lux fac achiziții fără credite imobiliare, cu cash prin transfer bancar.