Cautare
, Editor Coordonator

Bijuterii |
|

Prețul veșniciei

„Nu poți plânge pe umărul unui diamant și nici nu-ți ține noaptea de cald”, spunea Elizabeth Taylor, fără a se gândi că milioane de oameni ar da orice ca să-i verifice spusele. Așadar, care a fost relația lui Liz cu diamantele? A fost dragoste? A fost o afacere?
 aboneaza-te
Elizabeth Taylor

O zicală frumoasă a înțelepților noștri spune că omul sfințește locul: hărnicia, vrednicia, pasiunea dau un plus de valoare creației umane, oricare ar fi ea. Acolo, sus, unde strălucesc stelele de cinema, vrednicia se traduce prin faimă, iar întrebarea la care căutăm răspunsul este: cât de mult sporește valoarea unei bijuterii aflate în posesia unei celebrități? De două ori, de zece ori? De o sută de ori?

În 2011, la câteva luni de la moartea actriței Elizabeth Taylor, colecția ei de bijuterii a fost vândută pentru aproape 116 milioane de dolari; celebrul diamant Taj Mahal, pe care Richard Burton i l-a cumpărat lui Liz la aniversarea de 40 de ani, s-a vândut cu un preț care depășea de aproape 20 de ori valoarea maximă estimată de casa de licitații.

Elizabeth Taylor a început să colecționeze bijuterii în timpul mariajului cu Mike Todd. Unul dintre producătorii de succes de la Hollywood, Todd a câștigat Oscarul în 1956 cu filmul „Ocolul Pământului în 80 de zile”. S-a însurat prima dată la 17 ani și a avut primul copil la 19. Liz Taylor a fost cea de-a treia sa soție, el fiind, la rândul său, cel de-al treilea soț al ei; în 1957, când s-au căsătorit în Mexic, el avea 47 de ani, ea 24.

Todd și-a răsfățat soția îmbrăcând-o în diamante. Nu era nevoie de o ocazie anume pentru un cadou scump. „În fiecare zi era o aniversare. Dacă aș fi avut în realitate atâtea aniversări, probabil aș avea acum aceeași vârstă cu Mike”, spunea Liz Taylor în revista Vanity Fair.

Mariajul lor a fost foarte scurt, Todd găsindu-și sfârșitul, în 1958, într-un accident de avion. Ironia face că producătorul era însoțit în călătorie de scenaristul Art Cohn, care îi scria biografia intitulată „Cele nouă vieți ale lui Mike Todd”. Deși avionul a explodat la contactul cu solul, iar rămășițele pasagerilor au fost identificate cu dificultate, zvonul că, la înmormântarea lui Todd, Liz i-ar fi pus soțului în deget, drept cadou de adio, un inel cu un diamant de 100.000 de dolari, a rămas credibil vreme de 20 de ani: în 1977, mormântul lui Todd a fost profanat de hoții aflați în căutarea iluzoriei nestemate.

De-a lungul timpului, în colecția actriței s-au adunat piese importante și foarte valoroase. Pe lângă pietre celebre, cum ar fi Taj Mahal sau diamantul Krupp (pe care același Burton i l-a cumpărat fiindcă l-a învins la tenis de masă…), actrița deținea bijuterii de la Boucheron, Bulgari, Cartier, Chopard, Schlumberger, Tiffany, JAR și Van Cleef and Arpels. Curatorul Casei Christie’s, care a vândut în 2011 colecția Elizabeth Taylor, spunea că a fost impresionat deopotrivă de cantitatea și de calitatea bijuteriilor acesteia: „La început m-a copleșit volumul: bijuteriile îmi erau aduse pe tăvi, și tăvile nu se mai terminau… Apoi, pe măsură ce analizam fiecare piesă în parte, eram impresionat de calitate și de varietate”.

Cel mai cunoscut diamant din colecția lui Elizabeth Taylor este diamantul Taylor-Burton, o piatră prețioasă cumpărată pentru un motiv pueril: Burton i l-a dăruit lui Liz ca să-și ceară scuze pentru că îi spusese că are mâini urâte

Faptul că l-a luat gura pe dinainte avea să-l coste pe talentatul actor mai mult decât se aștepta. Pentru a cumpăra diamantul, Burton a participat la o licitație unde a fost concurat de Aristotel Onassis și de reprezentanții Casei Cartier. Inițial, diamantul a fost achiziționat de Cartier pentru 1.050.000 de dolari, însă actorul a făcut în aceeași zi o înțelegere cu noii proprietari, oferindu-le 50.000 dolari peste prețul de achiziție. Parte din înțelegere era ca diamantul să fie expus în vitrina boutique-ului Cartier din New York. Se spune că mii de oameni s-au așezat la coadă pentru a admira ceea ce era pe atunci cel mai scump diamant, și că acesta era protejat de o mitralieră. Pare o exagerare, dar compania Lloyd’s, care a asigurat diamantul, le-a solicitat soților Burton ca, atunci când este prezentată în public, piatra prețioasă să fie protejată de agenți de securitate înarmați cu mitraliere. 

Prima ieșire în public a diamantului Taylor-Burton a avut loc la petrecerea de 40 de ani a prințesei Grace de Monaco. Ulterior, date fiind dimensiunile nepractice ale bijuteriei, actrița a cerut Casei Cartier să-i monteze diamantul pe un colier de 50.000 de dolari.

Există numeroase anecdote despre Liz Taylor și relația ei cu bijuteriile. Poate cea mai populară este conversația pe care actrița a avut-o cu Prințesa Margaret a Marii Britanii la o recepție unde Liz purta inelul cu diamantul Taylor-Burton. „Acesta este faimosul diamant? E atât de mare și de vulgar…”, a spus prințesa, care a vrut apoi să probeze inelul. În timp ce prințesa admira diamantul pe propriul deget, Liz îi spune: „Acum nu mai e atât de vulgar, nu-i așa?”

Liz s-a despărțit de diamantul Taylor-Burton, în 1979, pentru trei milioane de dolari, bani care au susținut candidatura la Senat a soțului ei de atunci, John Warner. „Nu l-am mai purtat de un secol”, spunea ea despre inel la momentul vânzării, „face parte dintr-o altă etapă a vieții mele”; însă mai târziu a mărturisit că a regretat vânzarea mult râvnitei bijuterii.

Nu sunt puțini cei care au văzut doar mercantilism în spatele interesului lui Liz Taylor pentru bijuterii. Căsătorită de șapte ori, actrița a fost invidiată pentru frumusețea și pentru succesul ei, dar și pentru că a fost răsfățată nu doar de bărbații din viața ei, ci, practic, de o lume întreagă. Categoric, unora nu le-a fost pe plac epatarea bogăției, ușurința cu care Liz și Richard aruncau sume uriașe pe bijuterii, sau motivele stupid-copilărești pentru care le achiziționau. Dacă ținem cont că avem de-a face cu cel mai faimos cuplu al Hollywoodului, cu doi oameni frumoși, bogați, talentați, aflați la apogeul carierei lor, doi oameni iubiți, invidiați și detestați în egală măsură, e poate de înțeles de ce uneori i-a luat valul.

O vreme, Liz Taylor a fost frumoasă. A fost celebră pentru o perioadă de timp și, vremelnic, a fost foarte bogată. Timpul are darul de a schimba, uneori discret, alteori evident, percepția asupra anumitor lucruri, cum ar fi percepția actriței asupra bogăției: „Uneori mă întreb ce se va alege de bijuteriile mele; știu că într-o bună zi vor fi scoase la licitație și, asemenea colecției Ducesei de Windsor, se vor risipi în cele patru zări”, spunea ea în 2002, în cartea My Love Affair With Jewelry. „Sper doar ca acela care le va cumpăra va înțelege că bijuteriile sunt un cadou temporar; cei care le posedă sunt, de fapt, cei care le au vremelnic în grijă. Nimeni nu deține tablourile marilor maeștri, nimeni nu poate poseda ceva atât de frumos.”

Ca orice om care înaintează în vârstă, Elizabeth Taylor a trecut de la aroganța, indiferența și ignoranța tinereții la smerenia și înțelepciunea senectuții. Preț de o clipă, a crezut că poate ține veșnicia captivă în cutia de bijuterii, apoi s-a resemnat realizând că omul va pierde mereu bătălia cu timpul, acea luptă pe care diamantele o câștigă de fiecare dată.

Dar am da dovadă de suficiență dacă am vedea avantajele pe care doar Liz le-a obținut de pe urma bijuteriilor sale: faptul că temporar s-au aflat în posesia celei mai faimoase și mai frumoase femei din lume a sporit exponențial valoarea diamantelor. E cumva ironic faptul că o piatră prețioasă și nemuritoare ajunge la apogeul valorii sale pe degetul unei femei al cărei soț considera că are mâini urâte. Or fi diamantele veșnice și omul trecător, dar veșnicia are prețul ei și acesta este stabilit de o ființă efemeră.

Scurt ghid de achiziţie a diamantelor

Specialiștii Teilor te invită să afli câteva lucruri importante înainte de a achiziționa un diamant: în engleză se vorbește despre cei 4C: Cut, Clarity, Carat, Colour (tăietura, claritatea, caratele, culoarea).

Dintre acestea, tăietura este cea mai importantă pentru că de ea depinde strălucirea pietrei: dacă tăietura este ideală, lumina se va reflecta prin partea de sus a diamantului. Al doilea criteriu important în selecția unui diamant este culoarea, mai exact lipsa ei: cele mai valoroase sunt diamantele incolore. Claritatea unui diamant este dată de micile imperfecțiuni de la suprafața sa sau din interior: cu cât acestea sunt mai mici, calitatea diamantului sporește. Și astfel ajungem la controversatele carate, care nu măsoară dimensiunea diamantului, ci greutatea lui: o piatră mare, dar cu o tăietură neglijentă, este mai puțin valoroasă decât una mai mică, dar bine tăiată.

La Teilor putem vorbi la nesfârșit despre diamante. Concept unic în România, Teilor înseamnă bijuterii încrustate cu pietre prețioase autentice și servicii la cel mai înalt nivel, în locații premium.

Bijuteriile Teilor provin din zone recunoscute pentru cultul pietrelor prețioase. În procesul de selecție a pieselor, autenticitatea este unul dintre cele mai importante criterii, alături de unicitatea designului. Colecțiile de bijuterii exclusiviste sunt completate de colecții compuse din piese clasice pentru ea și el, dar și de zeci de modele de inele de logodnă și peste 200 de modele de verighete.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii