FacebookTwitterLinkedIn

Prețurile petrolului s-au menținut joi aproape de maximele ultimelor trei săptămâni, după ce OPEC+ a anunțat că va reduce producția cu două milioane de barili pe zi, cea mai mare scădere din 2020, relatează Reuters.

Cotația țițeiului Brent a scăzut cu 16 cenți, sau 0,2%, până la 93,21 dolari pe baril, iar sortimentul U.S. West Texas Intermediate (WTI) s-a ieftinit cu 14 cenți, sau 0,2%, până la 87,62 dolari pe baril.

Acordul dintre Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliați, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, vine înaintea embargoului Uniunii Europene asupra petrolului rusesc.

„Credem că impactul măsurilor anunțate asupra prețului va fi semnificativ. Până în luna decembrie, țițeiul Brent ar ajunge la peste 100 dolari pe baril, în creștere față de estimarea noastră anterioară, de 89 de dolari”, a declarat Jorge Leon, vicepreședinte senior la Rystad Energy.

Ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman, a declarat că reducerea reală a aprovizionării va fi de aproximativ 1 – 1,1 milioane de barili pe zi.

Administrația americană a criticat acordul OPRC+ și a anunțat că evaluează oportunitatea eliberării unor stocuri strategice de petrol pentru a scădea prețurile.