FacebookTwitterLinkedIn

Perioada prelungită de restricții sanitare, urmată imediat de conflictual militar din Ucraina, au produs disrupții severe în economie. Prețul materiilor prime feroase și neferoase se schimbă odată la două ore., iar costul hârtiei s-a dublat comparativ cu anul trecut, din cauza opririi producției de celuloză în Europa.

„Europa și-a oprit producția de celuloză la începutul pandemiei, ceea ce a dus la o scădere drastică a producției de hârtie, multe dintre fabrici fiind închise pentru că nu mai aveau comenzi. (…) Costurile hârtiei și ale cartonului s-au dublat acum față de anul trecut”, spune Nicolae Oprea, proprietarul unei firme producătoare de carton ondulat.

Mai mulți antreprenori intervievați de Instant Factoring, un fintech românesc de micro-finanțare a companiilor mici și mijlocii, au declarat că se confruntă cu problemele cauzate de pandemie și exacerbate de război, printre acestea numărându-se sincopele în lanțul de aprovizionare și termenele lungi de plată.

De asemenea, invazia Ucrainei de către Rusia i-a determinat pe antreprenorii marilor industrii să reducă prognozele de producție și vânzări pentru următorii doi ani, potrivit Agenției de Evaluare Financiară S&P Global Ratings.

Sincopele lanțului de aprovizionare, lipsa de personal sau lipsa unui cash-flow stabil au fost doar câteva dintre cauzele care au provocat o scădere cu 72,8% a volumului cifrelor de afaceri provenite din furnizarea de servicii în aprilie 2022, precum și o scădere cu 36,2% a producției industriale.

Primul efect economic pe care l-a avut începerea conflictului militar din Ucraina a fost creșterea prețurilor materiilor prime.

La doar șase săptămâni de la izbucnirea războiului, producătorii au înregistrat o creștere de 25%, potrivit lui Tiberiu Stoian, antreprenor și fondator al fabricii Exonia.

Cu cât ponderea furnizorilor ruși la nivel de aprovizionare este mai mare, cu atât mai mult producătorii se confruntă cu sincope”, punctează Tiberiu Stoian.

Provocările la nivelul lanțurilor de aprovizionare au fost accentuale și de problemele apărute atât la nivelul materiei prime, cât și în ceea ce privește creșterea prețurilor produselor finite.

Pentru a face față acestor probleme, antreprenorii au căutat soluții, iar unii dintre ei s-au orientat către factoring, un serviciu financiar care oferă posibilitatea încasării facturilor înainte de termen.

Instant Factoring este o companie fintech de micro-factoring online din România dedicată companiilor mici și microîntreprinderilor.