FacebookTwitterLinkedIn

Raportul lunar postat pe site-ul operatorului bursier dezvăluie că preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a avut o medie de 949 lei pe MWh în luna ianuarie 2022, valoare cu 250% mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut (271 lei pe MWh).

Chiar dacă prețul energiei pe bursă a înregistrat valori cu mult mai mari în luna ianuarie 2022 față de aceeași lună a anului trecut, statisticile demonstrează totuși că preţul în ianuarie a fost mai mic decât cel din luna anterioară, decembrie 2021, când cotaţia era 1.139 lei pe MWh, informează Agerpres.

Conform raportului lunar, valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2,6 miliarde de lei în luna ianuarie, în creştere cu 269% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu 6%, până la 2.620.819 de MWh.

Cota de piaţă a PZU (Piața pentru Ziua Următoare) a fost de 50,3% în ianuarie, în creştere cu 7%.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 329 de participanţi, dintre care activi au fost 239.

Info background:

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.