FacebookTwitterLinkedIn

Premiul Nobel pentru Pace ar putea ajunge în acest an la activista ecologistă Greta Thunberg, potrivit Reuters. Câștigătorul premiului în valoare de un milion de dolari, probabil cel mai prestigios din lume, va fi anunțat la Oslo, în 9 octombrie, fiind ales din 318 candidați, premiul putând fi împărțit în trei.

Adolescenta în vârstă de 17 ani a fost nominalizată de trei parlamentari norvegieni și doi legiuitori din Suedia, iar dacă va câștiga ar avea aceeași vârstă ca și pakistaneza Malala Yousafzai, cea mai tânără laureată Nobel de până acum.

„Nicio altă persoană nu a făcut atâtea pentru a face lumea să se concentreze asupra schimbărilor climatice ca ea”, a declarat Sveen pentru Reuters.

Alți candidați cunoscuți pentru premiul din acest an sunt „poporul Hong Kong-ului”, NATO, Julian Assange, Chelsea Manning și Edward Snowden, alte alegeri posibile fiind organizația Reporteri fără Frontiere, Angela Merkel și Organizația Mondială a Sănătății deși în cazul celor din urmă este neclar dacă au fost nominalizate, potrivit experților.

Nominalizările sunt ținute secrete timp de 50 de ani, dar persoanele care le fac pot decide să își facă publică alegerea. Mii de persoane pot face nominalizări pentru premiul Nobel, printre acestea numărându-se membri ai parlamentelor naționale și guverne, profesori universitari și foști laureați.