FacebookTwitterLinkedIn

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, în deschiderea ședinței de Guvern, că a avut o întâlnire cu reprezentanții une companii americane interesate de dezvoltarea capabilităților modulare privind producerea energiei nucleare.

Ulterior, Guvernul a transmis prin intermediul unui comunicat că este vorba despre Last Energy, o companie americană susținută de investitori implicați, de altfel, în dezvoltarea proiectelor Space X, celebra companie aerospațială deținută de Elon Musk.

“După întâlnirea de azi dimineață există de asemenea o perspectivă ca în 2 ani de zile împreună cu Institutul de la Pitești această companie să poată să finalizeze un demonstrator care ulterior va putea, în funcție de rezultate, să treacă la o producție mai mare astfel încât să ajungem la acel obiectiv de independență energetică.”, a declarat Nicolae Ciucă, în cadrul ședinței de guvern.

Last Energy dezvoltă soluții inovative pentru reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (20 MWh putere instalată). Astfel, prin colaborarea sa cu Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) va fi realizat un demostrativ pe platforma de la Mioveni, proiect complementar cu investițiile deja anunțate de România în domeniul nuclear.

Din perspectiva efortului comun în cadrul Parteneriatului Strategic România – SUA, premierul Nicolae Ciucă a arătat că în România există specialiști capabili să ajute la implementarea unui astfel de proiect inovativ, care poate contribui la realizarea obiectivului strategic de atingere a independenței energetice.

La discuțiile cu reprezentații Last Energy au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, și Răzvan Nicolescu, membru în Bordul Institutului European pentru Tehnologie și Inovare.