FacebookTwitterLinkedIn

Un copil născut prematur nu are plămânii pregătiți pentru respirație – deteriorarea plămânului încă în curs de dezvoltare oprește creșterea normală a alveolelor -, sistemul imun al bebelușului prematur este mai puțin pregătit să facă față infecțiilor, rinichii nu pot să asigure corect echilibrul nutrienților, la nivelul sistemului digestiv pot interveni complicații precum enterocolita, iar la nivelul creierului pot să apară hemoragii. Cu astfel de provocări s-au confruntat și părinții lui Ion și Teodora, doi gemeni născuți la 28 de săptămâni, la Spitalul Băneasa, în plină pandemie, acum un an. Dar grație instinctului părinților de a recolta celule stem la naștere și a unei intervenții terapeutice de avangardă realizate de o echipă multidisciplinară formată din medici neonatologi, obstetricieni, specialiști ai Spitalului Băneasa și ai Băncii de Celule Stem REGINA MARIA, gemenii au ieșit învingători și acum se bucură de viață în afara pericolului.

Situația delicată a gemenilor

Băiețelul a fost primul născut, cu o greutate de 1,300 g și 39 de cm, urmat de fetiță, cu 1,100 g și 34 de cm. La examinarea medicală efectuată de medicii neonatologi în sala de operație s-a constatat că tonusul si reactivitatea nou-născuților erau diminuate, aceștia înregistrând o cantitate foarte scăzută de oxigen în sânge, ceea ce a făcut ca gemenii să aibă nevoie de îngrijire specială.

Ca urmare a îngrijirilor primite, Teodora a avut o evoluție favorabilă, chiar dacă lentă. În schimb, starea lui Ion nu se ameliora și avea nevoie în permanență de suport pentru a respira. După nenumărate teste, într-un final, medicii l-au diagnosticat pe Ion cu bronhodisplazie pulmonară severă.

„În situația băiețelului ne-am confruntat cu un sindrom de detresă respiratorie, hemoragie cerebrală gradul I, anemie, infecţie materno-fetală, icter, retinopatie de prematuritate, defect septal atrial, și a trebuit să ne luptăm, pe rând, și cu insuficienţă renală, insuficienţă hepatică cu sindrom de colestază, repetate hemoragii pulmonare și, în final, cu bronhodisplazie pulmonară formă severă care nu permitea desprinderea lui de pe sistemele de ventilaţie deopotrivă invazive sau non-invazive”, a spus Dr. Dana Zaciu, medic primar Neonatologie, Șef Secție Terapie Intensivă Neonatală Spitalul Băneasa.

Intervenție de avangardă cu celule stem – salvarea nou-născutului

La câteva luni după naștere, în care medicii au încercat o listă lungă de tratamente pentru a trata un conglomerat de diagnostice medicale nefavorabile, plămânii nou-născutului erau mult prea fragili pentru a-l susține, iar recuperarea lui era negativă, în ciuda tuturor eforturilor medicilor.

Salvarea lui Ion a stat în reziliența echipei multidisciplinare de medici, care, la sugestia doamnei Dr. Dana Zaciu, a încercat o terapie inovatoare cu celule stem, specifică medicinei regenerative, căreia dr. Zaciu îi atribuie o importanță majoră în tratarea complicațiilor aferente nașterilor premature. Din fericire, instinctul și responsabilitatea părinților gemenilor i-au îndrumat să recolteze celule stem la naștere, cu sprijinul specialiștilor de la Banca de Celule Stem REGINA MARIA. Toate aspectele duceau la această decizie, luată în unanimitate de către echipa multidisciplinară, de a încerca un lucru nemaifăcut la noi în țară până în acel moment pentru a-i salva viața lui Ion: terapia cu celule stem mezenchimale prevelate din cordon ombilical.

Medicina regenerativă – medicina viitorului

În momentul de față există o multitudine de studii aflate în desfășurare și medicii speră ca în următorii ani să afle cu certitudine care sunt afecțiunile pentru care celulele stem au un rol benefic. Magda Dulugiac, Doctor în Biologie și Manager al Laboratorului Băncii de Celule Stem REGINA MARIA, speră ca „în viitorul apropiat să existe protocoale terapeutice standardizate pentru administrarea celulelor stem mezenchimale în cât mai multe patologii. Este cu adevărat remarcabilă evoluția acestui tip de medicină. Poate că în continuare pare de domeniul fantasticului, însă celulele stem au proprietatea de autoreînnoire şi potenţial de a se diferenţia în multiple tipuri celulare înalt specializate care îndeplinesc funcții specifice în organism. Ele au această capacitate incredibilă de a migra și de a se localiza la nivelul țesutului lezat unde determină regenerarea prin stimularea activităților funcționale și proliferative ale celulelor stem rezidente. Celulele stem mezenchimale, tipul de celule stem pe care le-am folosit și noi în cazul băiețelului, creează un mediu regenerativ și influențează o varietate de linii celulare implicate în generarea răspunsului imun.”

Spitalul Băneasa – un spital state of the art

Dincolo de standardele îngrijirii medicale, Spitalul Băneasa, primul și singurul spital de obstetrică-ginecologie din România care a primit acreditare JCI, dispune de o echipă medicală supraspecializată pe cazuistică complexă, recunoscută pentru  performanță și inovație medicală, condusă de Dr. Hadi Rahimian.  Spitalul Băneasa, parte a rețelei REGINA MARIA, a găzduit multe premiere medicale românești, iar medicii instituției au salvat multe vieți, chiar și acolo unde exista doar speranță – așa cum a fost și cazul gemenilor.

„Pentru îngrijirea copiilor prematuri este nevoie de o colaborare exemplară între medicul obstetrician, anestezist, neonatolog, medic de laborator. În acest caz, colaborarea a fost una de excepție și a fost întregită de ambiția medicilor de a fi la curent cu cele mai noi tendințe de tratament din lume”, declară dr. Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului Băneasa.

„Sperăm ca medicina regenerativă în contextul prematurității severe să fie de acum înainte unul dintre domeniile medicale în care viitorul să devină o realitate palpabilă, aici, în România. În acest moment, acest tip de terapie nu mai este realizat în niciun alt sistem medical din România, dar șansa pe care o putem da acestor copii, acestor familii deja încercate de provocări, este imensă. Avem datoria și ne-am luat angajamentul de a le oferi toată știința și priceperea noastră.” a completat dr. Dana Zaciu , Medic Primar Neonatologie, Șef Secție Terapie Intensivă Neonatală Spital Băneasa.