FacebookTwitterLinkedIn

Începând cu 2030, Danemarca va taxa crescătorii de animale pentru gazele cu efect de seră emise de vacile, oile și porcii lor, conform unei convenții aprobate de Guvernul danez.

Danemarca este un important exportator de lactate și carne de porc, iar agricultura este cea mai mare sursă de emisii a țării, se arată în concluziile convenției aprobate de executivul danez.  

Așadar, acordul de coaliție – ce presupune, de asemenea, investirea a 3,7 miliarde de dolari în măsuri precum reîmpădurirea și crearea de zone umede – are ca scop să ajute țara să își atingă obiectivele climatice, notează CNN.

„Prin acest acord, investim miliarde în cea mai mare transformare a peisajului danez din ultima vreme”, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen. „În același timp, vom fi prima țară din lume cu o taxă (de carbon) pe agricultură. „Industria daneză a produselor lactate a salutat în linii mari acordul și obiectivele acestuia, dar i-a înfuriat pe unii fermieri. Mișcarea vine la doar câteva luni după ce fermierii au organizat proteste în întreaga Europă, blocând drumurile cu tractoare și aruncând ouă în Parlamentul European pentru o listă lungă de plângeri, inclusiv reclamații cu privire la reglementările de mediu și birocrația excesivă.

Taxa, care se așteaptă să fie aprobată de parlamentul Danemarcei la sfârșitul acestui an, se va ridica la 43 de dolari pe tona (1,1 tone) de emisii echivalent CO2 de la animale din 2030, ajungând la 107 dolari în 2035. Se va aplica o reducere fiscală de 60%, ceea ce înseamnă că fermierii vor fi taxați efectiv cu 17 dolari pe tona de emisii de animale pe an din 2030, crescând la 43 de dolari în 2035.

Peder Tuborgh, CEO-ul Arla Foods, cel mai mare grup de produse lactate din Europa, a declarat că acordul este „pozitiv”, dar ca fermierii care „fac cu adevărat tot ce pot pentru a reduce emisiile” nu ar trebui să fie supuși unei taxe.

Kristian Hundeboll, CEO-ul DLG Group, una dintre cele mai mari afaceri agricole din Europa și o cooperativa deținută de 25.000 de fermieri danezi, a declarat că este „esențial pentru competitivitate” ca taxa să fie „ancorată” în legislația Uniunii Europene.

„Nici clima, agricultura și nici industriile auxiliare nu beneficiază de faptul că Danemarca acționează unilateral”, a spus el.

O măsură similară era plănuită în Noua Zeelanda în urmă cu doi ani, dar guvernul a renunțat ulterior la proiect.

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, sistemul alimentar global contribuie enorm la criza climatică, producând aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. Creșterea animalelor are un impact deosebit de mare, reprezentând aproximativ 12% din emisiile globale în 2015.

Potrivit reprezentanților organizației, o parte din această poluare provine de la metan, un gaz puternic de încălzire a planetei, produs de vaci și de alte animale prin „râgâielile” și balegile lor.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.