FacebookTwitterLinkedIn

Marți, Bitcoin a scăzut pentru scurt timp sub valoarea de 30.000 de dolari pentru prima dată în 10 luni. Criptomonedele au pierdut în total aproape 800 de miliarde de dolari din valoarea de piață în ultima lună, deoarece investitorii sunt îngrijorați cu privire la înăsprirea politicii monetare în ceea ce le privește. Aceste evenimente din ultima vreme stau la baza multor întrebări cu privire la impactul pieței cripto asupra echilibrului sistemului financiar global.

În comparație cu ultimul ciclu de înăsprire al politicilor monetare impus de Rezerva Federală a SUA, care a început în 2016, criptomonedele constituie o piață mult mai mare, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la interconectivitatea sa cu restul sistemului financiar, relatează Reuters.

În noiembrie, cea mai populară criptomonedă, bitcoin, a atins un maxim istoric de peste 68.000 de dolari, împingând valoarea pieței cripto la totalul de 3 trilioane de dolari. Această cifră a fost de doar 1,51 trilioane de dolari marți. Bitcoin reprezintă aproape 600 de miliarde de dolari din acest total, urmat de ethereum, cu o capitalizare de piață de 285 de miliarde de dolari.

Deși criptomonedele s-au bucurat de o creștere explozivă până recent, piața este încă relativ mică. Piețele de acțiuni din SUA, de exemplu, valorează 49 de trilioane de dolari, în timp ce asociația industriei valorilor mobiliare și a piețelor financiare a fixat valoarea piețelor cu venit fix din SUA la 52,9 trilioane de dolari, la sfârșitul anului 2021.

Criptomonedele au început ca un fenomen de retail, dar interesul instituțional din partea burselor, companiilor, băncilor, fondurilor speculative și mutuale crește rapid. Coinbase, cel mai mare serviciu de schimb de criptomonede din lume, a declarat că investitorii instituționali și cu amănuntul au reprezentat fiecare aproximativ 50% din activele de pe platforma sa în al patrulea trimestru. Clienții săi instituționali au tranzacționat 1,14 trilioane de dolari în criptomonede în anul 2021, în creștere de la doar 120 de miliarde de dolari în 2020, a declarat un reprezentant Coinbase.

Un raport din octombrie al Biroului Național de Cercetare Economică (NBER) al Statelor Unite a constatat că 10.000 de investitori bitcoin, atât persoane fizice, cât și entități, controlează aproximativ o treime din piața bitcoin, iar 1.000 de investitori dețin aproximativ 3 milioane de jetoane bitcoin.

În timp ce piața cripto este relativ mică, Rezerva Federală din SUA, Departamentul de Trezorerie și Consiliul internațional de stabilitate financiară au semnalat stablecoins, mai precis jetoanele digitale legate strâns de valoarea activelor tradiționale, ca o potențială amenințare la adresa stabilității financiare. Monedele stabile sunt utilizate în principal pentru a facilita tranzacționarea cu alte active digitale. Acestea sunt susținute de active care își pot pierde valoarea sau pot deveni ilichide în perioadele de stres din piață, în timp ce regulile referitoare la aceste active și drepturile de răscumpărare ale investitorilor sunt încă neclare. Acest lucru ar putea face ca monedele stabile să fie susceptibile la o pierdere a încrederii investitorilor, în special în timpul perioadelor de stres pe piață, au spus autoritățile de reglementare. 

Acest lucru  s-a întâmplat luni, când TerraUSD, o monedă stabilă importantă, șa pierdut raportul de 1:1 față de dolar și a scăzut până la valoarea de 0,67 dolari. Această schimbare a contribuit parțial la scăderea valorii bitcoin. Deși TerraUSD își menține raportul cu dolarul printr-un algoritm, investitorii care folosesc monedele stabile pe post de rezerve ale activelor, precum numerarul sau titlurile comerciale, s-ar putea răspândi în sistemul financiar tradițional, provocând stres în acele clase de active subiacente, spun autoritățile de reglementare. 

Autoritățile de reglementare, în general, sunt împărțite deocamdată în ceea ce privește dimensiunea amenințării pe care o reprezintă un  dezastru criptografic pentru sistemul financiar și pentru economia la scară largă.