FacebookTwitterLinkedIn

Prim-ministrul Poloniei a declarat că țara sa a oprit furnizarea de arme către Ucraina, amplificând un conflict cu vecinul său estic și bătătorind calea spre subminarea unei alianțe-cheie în lupta Kiev împotriva Rusiei.

“Nu mai transferăm arme către Ucraina, pentru că acum ne înarmăm pe noi cu arme mai moderne”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki într-un interviu acordat televiziunii Polsat, ca răspuns la o întrebare din partea unui reporter dacă Varșovia va continua să sprijine Kiev în ciuda conflictului tot mai acerb legat de interdicția Poloniei asupra importurilor de cereale. Premierul a răspuns că guvernul său nu are intenția de a “pune în pericol securitatea Ucrainei” și nu va interveni în livrările de arme din alte țări prin hub-ul militar stabilit în orașul polonez Rzeszow, situat în estul țării. 

Potrivit Bloomberg, premierul a mai menționat că Polonia beneficiază și financiar de tranzit. Aceste remarci, alături de comentariile președintelui Andzej Duda adresate lui Volodymyr Zelenskiy în ultimele zile, marchează o schimbare dramatică a tonului conducerii poloneze. 

În lunile care au urmat începutului invaziei ruse, guvernul de la Varșovia a criticat aspru alte țări vestice, în special Germania, pentru întârzierea în livrarea de arme către Ucraina. Polonia a devenit unul dintre cei mai mari donatori și prima națiune care a livrat tancuri Leopard de înaltă calitate în februarie, precum și echipament și muniție fabricate în era sovietică. 

Conflictul început recent a aruncat brusc îndoieli asupra unității care a caracterizat relația dintre vecini înaintea disputei legate de cereale, deși prietenia lor părea să epitomizeze solidaritatea europeană cu Ucraina împotriva invaziei ruse. 

“Nu sunt sigur că va avea un impact semnificativ” asupra efortului de război, a declarat Peter Schroeder, fost analist al Rusiei la Agenția Centrală de Informații a SUA și acum asociat senior la Center for a New American Security. “Cel mai important rol al Poloniei a fost ca punct de tranzit pentru a aduce arme din NATO și din alte țări în Ucraina”, a spus el. “Prim-ministrul a subliniat că acest lucru va continua.” 

Anunțul lui Morawiecki a venit doar câteva ore după ce Polonia a intensificat disputa, chemând ambasadorul Ucrainei și amenințând că va extinde interdicția făcută asupra cerealelor și la alte tipuri de  importuri din partea vecinului său. 

Guvernul de la Varșovia a reacționat la remarcile lui Zelenskiy făcute marțea trecută la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, unde liderul ucrainean a acuzat unele țări ale Uniunii Europene că își simulează solidaritatea cu națiunea sa devastată de război ca să împace Rusia. Deși Zelenskiy nu a menționat în mod explicit Polonia, limbajul său a stârnit o reacție furioasă printre polonezi. 

Partidul Lege și Justiție aflat la putere este furios din cauza criticilor anterioare din partea Kiev cu privire la decizia de a prelungi unilateral interdicția de import a cerealelor – o mișcare văzută ca un apel înainte de alegerile strânse care vor avea loc în 15 octombrie. 

Duda l-a atacat verbal marți la New York pe liderul ucrainean, comparând reacția Ucrainei la interdicția de cereale cu cea a unui om care se înecă și care “poate fi extrem de periculos, pentru că te poate trage în adâncuri” și “îi poate îneca pe salvatori”, potrivit Bloomberg.

Schimbul de replici semnalează că dacă la început aceasta părea a fi o dispută relativ minoră, acum diferența de opinii a devenit mai mare. O agravare ulterioară ar putea avea consecințe directe asupra războiului, deoarece Polonia este destinația principală pentru refugiați și poarta de intrare pentru aproximativ 90% din tot ajutorul și echipamentul militar trimis de Occident către Kiev. 

Momentul este și o lovitură pentru Ucraina, în condițiile în care conflictul verbal a izbucnit în timp ce Zelenskiy își susținea la New York cauza pentru mai mult sprijin global și forțele ucrainene avansează într-o contraofensivă epuizantă pentru a recâștiga teritoriile ocupate. 

“Tensiunile și dezacordurile dintre Kiev și unii dintre cei mai puternici susținători ai săi vor întări cu siguranță încrederea Kremlin că sprijinul european pentru Ucraina nu este sigur pe termen lung”, a declarat Schroeder, fostul analist CIA. 

Pentru Polonia, aceasta este o problemă politică, pentru că partidul Lege și Justiție, care caută un al treilea mandat în competiția de luna următoare, este reticent să își alieneze baza rurală de alegători înainte de alegerile din 15 octombrie.