FacebookTwitterLinkedIn

Imprevizibilitatea din industria de business din China, într-un moment în care o mare parte a lumii încearcă să depășească efectele pandemiei de Covid-19 este periculoasă pentru companiile care desfășoară afaceri în această țară, potrivit unui nou raport al Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China.

„Singurul lucru previzibil despre China astăzi este impredictibilitatea sa, iar acest lucru este otrăvitor pentru mediul de afaceri”, a declarat Bettina Schoen-Behanzin, vicepreședinte al Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China. „Un număr tot mai mare de întreprinderi europene pun în așteptare investițiile din China și își reevaluează pozițiile pe piață în timp ce așteaptă să vadă cât timp va continua această incertitudine, iar mulți se uită către alte destinații pentru proiecte viitoare”, a adăugat aceasta.

„Pe măsură ce restul lumii revine la un nivel de normalitate pre-pandemică, iar politica strictă a Chinei privind pandemia de Covid-19 exacerbează provocările de a face afaceri, mulți membri ai Camerei Europene de Comerț se întreabă cât mai sunt dispuși să aibă afaceri în această țară”, se anunță într-un comunicat al instituției. Două treimi din întreprinderile europene au înregistrat creșteri ale veniturilor în 2021; cu toate acestea, activitatea de afaceri a devenit, de asemenea, mai dificilă de la an la an pentru 60%, a constatat sondajul realizat de aceasta, conform ediției americane Forbes.

Covid-19 a fost problema principală cu care se confruntă afacerile în 2021, clasându-se în topul trei provocări pentru 49%; Încetinirea economică a Chinei, o problemă de top trei pentru 24% dintre afaceri, s-a clasat pe locul al doilea, arată sondajul. Jumătate dintre afaceri declară că mediul de afaceri a devenit mai politizat în 2021; 42% dintre firme spun că barierele de reglementare au dus la oportunități de afaceri ratate. Camera Europeană are peste 1.700 de membri în nouă orașe: Beijing, Nanjing, Shanghai, Shenyang, Guangzhou, Shenzhen, Chengdu, Chongqing și Tianjin. Printre membri se numără BNP Paribas, BASF, Ikea, Maersk și Lufthansa.

Aproximativ 93% dintre respondenți și-au redus previziunile privind veniturile pentru anul viitor. Un sfert dintre respondenți se așteaptă ca veniturile să fie cu peste 20% mai mici decât se așteptau inițial, a spus AmCham Shanghai. Un sfert dintre companiile de consum și servicii și-au redus planurile de investiții, la fel ca 20% dintre producători, a spus AmCham.