Economia va slăbi gradual în 2023, dar, dacă va fi menținut un cadru stabil din punct de vedere fiscal, politic și valutar, piața de capital va putea evita ”scăderi majore”. În plus, investitorii vor fi mai atenți la plasamentele în companii agricole, întrucât cele în energie ”se apropie de maturitate”.
”Dacă vom reuși să menținem un cadru stabil din punct de vedere fiscal și politic, așa cum cursul valutar ne-a obișnuit poate prea mult în ultimii doi ani, atunci sunt șanse foarte mari ca de această dată să putem evita scăderi majore pe piața de capital și să atragem inclusiv atenția investitorilor străini”, spune Şerban Florea, fondatorul Selective Capital.
Investitorii români sunt atenți asupra unei posibile schimbări a politicii monetare a Federal Reserve, lucru ce ar putea semnala o schimbare similară și în Europa.
Începutul de an a fost pozitiv pentru piețele de capital, inclusiv cea din România, însă, dacă se va pāstra corelația dintre măsurile economice adoptate în SUA și România, atunci nu sunt suficiente motive pentru a putea spune ca trendul ascendent va continua.
În plus, România ar putea beneficia de reorientarea unor investitori către piața de capital din București, însă lichiditatea scăzută și paleta restrânsă de alternative de investiții țin fondurile străine încă deoparte.
Dar, atractivitatea acțiunilor companiilor energetice listate la bursă se apropie de maturitate, iar investitorii din piața de capital, care caută să se protejeze cât mai bine de inflație, ar putea să se orienteze mai puternic către companii din sectorul agricol, care beneficiază de investiții semnificative atât din partea guvernului, cât și din partea Comisiei Europene.
Anunțurile privind concedierea a zeci de mii de angajați în marile companii de tehnologie digitală din SUA, care au urmat scăderii valorii acțiunilor la bursă, au reprezentat pentru mulți investitori o oportunitate de a reconsidera alocarea de portofoliu în acest sector.
Evoluția pieței de capital va fi influențată însă, în mare măsură, de deciziile pe care le va lua Rezerva Federală din SUA, iar dacă aceste decizii vor fi corecte, iar economia va încetini gradual, companiile vor avea timp să își ajusteze bugetele de investiții, iar tăierile de costuri vor fi înlocuite de planuri de dezvoltare.
”Întrebarea care se naște însă este dacă avem motive de îngrijorare, având în vedere că ultima recesiune, cea din 2008, încă îi mai bântuie pe participanții din piața de capital”, adaugă Florea.