FacebookTwitterLinkedIn

„Plăcinta Dobrogeană” din România a primit recunoaştere europeană. Produsul urmează să fie înregistrat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ca aparţinând României, după aproape doi ani de dispută cu vecinii din Bulgaria.

România a câştigat în faţa Bulgariei recunoaştere europeană cu Indicaţie Geografică Protejată pentru „Plăcinta Dobrogeană”, după doi ani de concurenţă acerbă din partea vecinilor de la sud de Dunăre, informează RRA.

Ionut Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii, a declarat că opoziţia Bulgariei are la bază istoria comună a Dobrogei. El a precizat că la ultimele negocieri din cadrul Comisiei Europene s-a ajuns la un acord prin care România primeşte recunoaşterea europeană, prin înregistrarea produsului şi publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu toate drepturile şi pe termen nelimitat.

Din cele 1.760 de produse alimentare din statele membre înregistrate în sistemele de calitate europene, România are 10 produse: Magiun de Prune de Topoloveni, Novac Afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre Afumată, Salată de icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională de icre de crap, Salam de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni şi Telemea de Ibăneşti.

Decizia de recunoaştere va fi aprobată în luna martie, în şedinţa Direcţiei Generale de Agricultură a Comisiei Europene, după care va urma publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii.