Larimarul, numit și Piatra Atlantis, este o piatră vulcanică și se găsește într-un singur loc de pe pământ, în Republica Dominicană.
Descoperit în urmă cu 100 de ani, a fost certificat abia de 4 decenii, timp suficient pentru a deveni una dintre cele mai căutate pietre și foarte apreciată, mai ales datorită jocului de culori de la alb la bleu intens.
O altă rocă magmatică foarte rară, printre cele mai vechi din lume, Nuummite (Piatra vrăjitorului) va putea fi și ea admirată și cumpărată în cadrul expoziției cu vânzare organizată în curtea Muzeului Național de Geologie.
Descoperit în Groenlanda, aproape de orașul Nuuk, de unde îi vine și numele, nuummite-ul este exploatat aproape exclusiv din Vestul teritoriului, dintr-o zonă accesibilă doar cu ambarcațiunile și doar în lunile de vară, în perioada de dezgheț.
A treia vedetă a expoziției este gema națională a Argentinei, rodocrozitul, piatră descoperită însă pentru prima dată în România, la Sacarâmb, în Apuseni.
Cel mai mare depozit de rodocrozit de la noi este la Cavnic, în Maramureș. De altfel, din cele 2000 de minerale existente în lume, 15 au fost identificate aici.
Printre zecile de pietre prețioase și semiprețioase se mai remarcă câteva exemplare de opal bleu african, dar și crisocola, un mineral fragil ce poate fi confundat ușor cu turcoazul și smaraldul. Nu vor lipsi nici geme mult mai cunoscute publicului larg, precum topazul, onixul sau agatul.