Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

PIB-ul României a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 5,1% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier

PIB-ul a înregistrat o scădere în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2019, cu 5,1% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică.
PIB

O contribuţie negativă importantă au avut-o industria şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative. „Din punctul de vedere al utilizării PIB, scăderea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a redus cu 4,8% contribuind cu -3,0% la rata de creştere a PIB. Exportului net (-2,0%), consecinţă a scăderii cu 12,8% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o scădere mai mică a volumului importurilor de bunuri şi servicii (7,5%); variaţia stocurilor (-1,6%). Un impact pozitiv asupra ratei de creştere a PIB l-a avut formarea brută de capital fix, cu o contribuţie de +1,0%, şi al cărei volum s-a majorat cu 4,2%”, menţionează INS.

Produsul Intern Brut a fost în termeni reali mai mare cu 5,6% în trimestrul III raportat la trimestrul II din acest an. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 6,0%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier.

Domeniile care au înregistrat cele mai mari scăderi

Pe categorii de resurse, la scăderea PIB, în intervalul de timp 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, faţă de perioada similară din 2019, contribuţii negative mai importante au avut următoarele ramuri:

  • -industria (-2,4%), cu o pondere de 20,2% la formarea PIB, şi al cărei volum de activitate s-a redus cu 11,1%;
  • -agricultura, silvicultura şi pescuitul (-1,2%), cu o pondere de 4,2% la formarea PIB, dar care au înregistrat o scădere semnificativă a volumului de activitate cu 23,2%;
  • -activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (-0,9%), cu o pondere de 2,7% la formarea PIB, şi care au înregistrat o scădere cu 27,3% a volumului de activitate;
  • -comerţul cu ridicata şi cu amănuntul;
  • -repararea autovehiculelor şi motocicletelor;
  • -transport şi depozitare;
  • -hoteluri şi restaurante (-0,8%), cu o pondere de 18,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 4,2%.

Potrivit INS, un impact pozitiv mai important asupra ratei de creştere a PIB au avut: construcţiile (+0,5%), cu o pondere de 4,7% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 12,6%; informaţiile şi comunicaţiile (+0,6%), cu o pondere de 6,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate a crescut cu 10,3%.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii