
Anul trecut, piața de televiziune monitorizată din România (83 de stații) a difuzat 16.297.973 de reclame comerciale, conform monitorizărilor Kantar Media. Intensitatea bombardamentului publicitar s-a situat la nivelul anului precedent: o creștere de doar 3% a numărului de spoturi difuzate.
Durata totală a celor 16,2 milioane de reclame difuzate în 2022, la o medie de 20 de secunde pe spot, se ridică la 10 ani. Un deceniu de reclame într-un singur an!
Reclamele care i-au bombardat pe români au provenit, în principal, din patru mari categorii/domenii:
Farmaceutice & servicii de sănătate – 4,55 milioane de difuzări;
Produse alimentare (mâncare) – 1,92 milioane de difuzări;
Magazine (retail) – 1,81 milioane de difuzări; (sunt incluse și magazinele de electrocasnice și IT&C, platformele de retail)
Divertisment & media/timp liber – 1,22 milioane de difuzări. (În această categorie intră și reclamele pentru casele de pariuri sportive și jocuri de noroc.)
Spoturile difuzate pentru categoria „farmaceutice & servicii de sănătate” reprezintă 28% din volumul total de reclame difuzate în cursul anului 2022. Altfel spus, una din patru reclame TV a fost fie pentru un medicament OTC (eliberare fără rețetă), fie pentru o clinică medicală sau un serviciu de sănătate. Difuzările de reclame pentru această categorie au crescut cu 16,2% față de anul 2021.
În cazul categoriei „produse alimentare”, numărul de inserții difuze în 2022 este mai mic cu 13% față de anul anterior. Scăderea reflectă contracția vânzărilor de alimente pe fondul creșterii inflației și a scăderii puterii de cumpărare a românilor. O scădere a vizibilității a suferit și categoria „cosmetice & parfumerie”. Numărul de spoturi s-a micșorat cu 11% față de 2021.
În schimb, expunerea categoriei „Retail” a crescut cu 31,4%. Marile lanțuri de supermarketuri și hipermarketuri au urmărit să-și fidelizeze clienții și să-i convingă că inflația a fost învinsă.
Sugestivă este și ierarhia subcategoriilor cu cele mai mari volume de spoturi difuzate. Avem următoarea ierarhie: medicamente (eliberate fără prescripție, suplimente alimentare, dispozitive medicale), retail general, dulciuri și pariuri, loterii, jocuri de noroc.
De departe, reclamele pentru medicamente, suplimente alimentare și dispozitive medicale au reprezentat grosul publicității, având o cotă de piață de 25% din totalul reclamelor difuzate de piața TV. Volumul a fost mai mare cu 15% față de anul 2021.
Aflată pe locul patru, subcategoria „pariuri, loterii și jocuri de noroc” reprezintă doar 3,6% din volumul total de spoturi TV din 2022. Mai mult, numărul de reclame difuzate pentru această categorie a fost mai mic cu 4% față de 2021, culmea!, într-un an cu aceleași competiții sportive și în plus Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. Scăderea se explică prin absența unor case de pariuri din calupurile de publicitate.
În topul subcategoriilor cu cele mai multe reclame TV difuzate în 2022 se mai află „băuturile alcoolice” (513.874 inserții), în scădere cu 18% față de 2021 și „detergenții pentru rufe” (414.303 inserții).
În 2022, televiziunile care au difuzat cele mai multe reclame comerciale au fost televiziunile cu ratinguri mici pentru că acestea trebuie să difuzeze de mai multe ori spoturile pentru a livra volumul stabilit de GRP-uri ca să atingă bugetele angajate cu clienții publicitari. (Publicitatea TV se vinde pe punctul de audiență.)
Primele cinci locuri ale topului din anul 2022 sunt ocupate de televiziunile: National Geographic Wild (o durată totală de 73 de zile), Warner TV (cu o durată de 72 de zile), Național TV (71 de zile) și Comedy Central (71 de zile).