
Piața serviciilor de spa și relaxare a crescut în 2022 de aproape două ori mai repede decât înainte de pandemie, în intervalul 2012-2019. Valoarea pieței românești de spa și relaxare a ajuns în 2022, potrivit estimărilor, la aproximativ 37 de milioane de euro, de la 29,7 milioane de euro în 2019.
”În această perioadă de pandemie, consumatorii de spa s-au reorientat către tratamente corporale și faciale, având în vedere că piscinele și saunele au fost închise, astfel că, pe ansamblu, piața a atras și alți clienți (…)”, a declarat Ioana Marian, fondator despreSpa.ro.
Marian a adăugat că datele exacte ale evoluției pieței spa în 2022 vor fi anunțate în luna mai.
Dacă până în 2019, rata de creștere a pieței varia între 5 și 14% pe an, în 2022 cererea de servicii de spa și relaxare a avansat cu un 25%, potrivit estimărilor despreSpa.ro, firmă care centralizează anual cifrele pieței de profil din România.
În perioada 2020-2021, perioadă în care piscinele și saunele nu au funcționat, iar multe centre spa au rămas închise pentru renovări, modernizări și training-uri, nu a mai fost realizată centralizarea cifrelor.
Cu toate acestea, în această perioadă au avut loc o serie schimbări ale pieței și ale comportamentului consumatorilor de experiențe spa din România.
De altfel, cererea este în creștere continuă, iar în unele centre sunt necesare programări chiar și cu 3-4 săptămâni înainte.
Pentru serviciile de terapie, aproximativ 80% sunt dintre clienți sunt femei, iar 20% sunt bărbați, în timp ce pentru saune și piscine cererea este împărțită în mod egal între femei și bărbați.
La nivelul anului 2019, costul mediu al unei ședințe era de 47 de euro, în timp ce media de vârstă a clienților era cuprinsă între 35 și 40 de ani.