FacebookTwitterLinkedIn

OMV Petrom a înregistrat în 2022 cel mai mare profit din istoria companiei, de 10,3 miliarde lei (2,1 miliarde de euro), cu 260% mai mare față de 2021.

“Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate”, spus Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.

Anul trecut, compania a vândut 46,1 TWh de gaze naturale, în scădere cu 6% față de 2021.

Producția de electricitate a companiei a crescut însă la 5 TWh, față de 4,8 TWh în 2021), și a acoperit 9% din mixul de producţie al României.

”Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuţia la bugetul de stat, prin taxe şi dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creşterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele şi contribuţiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei”, a adăugat  Verchere.

De asemenea, OMV Petrom propune acționarilor plata unui dividend brut de 0,0375 lei/acţiune pentru anul financiar 2022 şi intenţionează ca în acest an să distribuie și un dividend special a cărui valoare nu a fost încă anunțată.