FacebookTwitterLinkedIn

Aproximativ 73% dintre restaurantele din România risipesc mâncarea și aruncă la gunoi jumătate dintre alimentele care sunt pe cale să expire. Cea mai mare parte a alimentelor aruncate, respectiv 70%, este formată din fructe, legume și carne, iar diferența de mâncărurile deja preparate.

„În contextul crizei actuale fără precedent, cu o inflație în continuă creștere și o lume întreagă sub semnul impredictibilitatii, e mai important ca oricând să fim cumpătați. Desigur, nu e vorba doar de perspectiva economică, ci și de cea ecologică”, a declarat Ion Biriș, Președinte HORA România.

Totodată, 20% dintre alimentele care sunt pe cale să expire sunt refolosite pentru pregătirea altor preparate.

Un studiu privind risipa alimentară în industria locală de ospitalitate realizat de Edenred, HORA și Mastercard relevă că jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1-5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5-15%.

Pentru o treime dintre restaurante, risipa are loc exclusiv în bucătărie, în timp ce pentru ceilalți se produce în restaurant sau în ambele locuri.

Pe de altă parte, peste jumătate dintre restaurantele din România aplică deja măsuri de combatere a risipei alimentare, precum donarea alimentelor, parteneriatele cu platforme prin care vând mâncarea rămasă la jumătate de preț sau eficientizarea gestionării resurselor prime.

Cele trei organizații care au elaborat studiul au creat și un ghid de reducere a risipei alimentare în zece pași.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie-august 2022, iar respondenții au fost în proporție de 72% restaurante (bucătării cu specific/fast-food/catering/take away), 17% lanțuri de restaurante și 6% cafenele și patiserii.