FacebookTwitterLinkedIn

Peste 5,7 milioane mp de spații noi de birouri vor fi finalizate în Europa în 2022, din care 49% sunt în prezent pre-închiriate, potrivit celui mai recent raport al companiei de consultanță Savills.  La Varșovia, Savills estimează o revenire a cererii și o ofertă insuficientă de stocuri noi de birouri, care se vor traduce în scăderea disponibilității.

Pentru 2023 sunt programate încă 5,1 milioane mp de spații, din care 23% sunt deja pre-închiriate. În total, în următorii doi ani, aceasta marchează o creștere de 43% față de nivelul mediu de finalizare din ultimii cinci ani. Cu toate acestea, creșterea costurilor de construcție, precum și lipsa de materiale și forță de muncă, pun presiune asupra lanțurilor de aprovizionare și întârzie finalizarea unor clădiri. În plus, acestea afectează și costurile de amenajare.

În ceea ce privește cuantumul spațiului, Berlin (1,8 milioane mp) și München (1 milion mp) au cele mai mari proiecte de dezvoltare din Europa până la sfârșitul anului viitor, potrivit firmei de consultanță imobiliară. Barcelona (8,3%), Dublin (7,7%), Budapesta (7,3%) și Berlin (5,6%) înregistrează cele mai mari proporții de dezvoltare speculativă, ca proporție din stocurile existente până la sfârșitul anului 2023.

Savills anticipează o creștere a cererii pentru birouri în clădiri mai eficiente energetic. Astfel, stocurile de birouri mai vechi vor fi nevoite să treacă printr-un proces de modernizare, iar costurile medii de a aduce performanța energetică de la gradul D la B sunt de circa 500 euro/mp. 

Suprafețele de birouri închiriate în Varșovia s-a ridicat la 273.200 mp în primele trei luni ale anului, unul dintre cele mai performante trimestre din istoria capitalei poloneze. La sfârșitul lunii martie 2022, erau în construcție 323.800 mp de spații moderne de birouri. 

Prin comparație, în București volumul tranzacțiilor cu spații de birouri a scăzut în primul trimestru al anului cu 17% față de perioada similară a anului trecut, la 69.500 mp. Cu toate acestea, Bucureștiul a avut parte de un nivel ridicat de livrări în această perioadă, de 73.000 mp.