FacebookTwitterLinkedIn

În ultimii șapte ani, peste 500 de fermieri români au depozitat o cantitate de 1,5 milioane de tone de cereale în silobag-urile Grain Bags.

În lipsa depozitelor, tot mai mulți fermierii români caută soluții optime pentru a-și depozita recoltele. Un exemplu în acest sens sunt silobag-urile produse de Grain Bags România, furnizor de soluții pentru depozitarea culturilor agricole.

Silobag-urile sunt saci industriali, fabricați din polietilen elastic, ce asigură conservarea recoltei. Numai anul trecut, fermierii Cooperativei Tinoasa din Teleorman au stocat în silobag-uri peste 20.000 de tone de cereale și oleaginoase.

„La nivel de cooperativă, anul trecut am avut o cifră de afaceri de 26 de milioane de euro. În 2022, am avut 15.000 de tone de cereale în silobag și 5.500 de tone de oleaginoase (rapiță și floarea-soarelui). Nu am avut probleme de calitate a mărfii, iar acum livrăm grâu și rapită. Ceea ce este de recomandat cu privire la utilizarea acestui sistem de depozitare este utilizarea plasei de protecție, care este foarte importantă pentru a evita atacul păsarilor. Aceasta poate fi refolosită mai mulți ani la rând. Este o investiție destul de mare, dar se amortizează în aproximativ 4-5 ani. În vederea evitării atacului de rozătoare, noi depozităm pe platformă betonată și pământ, fiind necesară păstrarea zonei curate, precum și sigilarea corespunzătoare a silobagului. Noi, fermierii din Cooperativa Tinoasa, am crescut depozitarea în silobag de la an la an”, a precizat fermierul Alexandru Haită.

În 2021, compania 100% românească, înființată în anul 2015, Grain Bags a vândut cu 99% mai multe echipamente decât în 2020, și cu 48% mai multe față de anul 2019.

„ (…) după ce observă utilitatea sistemului, fermierii nu mai închiriază utilajele, ci preferă să le achiziționeze. Astfel, se explică și această creștere mare”, a explicat Narcis Ranghiuc, director general Grain Bags România.

Deși România deține, pe hârtie, o capacitate de depozitare în silozuri și baze, de peste 26 milioane de tone, în realitate, o parte nu funcționează la capacitate maximă, situație ce-i nemulțumește pe mulți fermieri locali care se plâng de faptul că spațiile de depozitare devin tot mai insuficiente.

Fermierul Adrian Ţone lucrează în Ilfov peste 3.000 de ha. În ultimii 3 ani a recoltat cu 5-6 combine, timp de 10 ore pe zi, iar transportatorul nu făcea față tot timpul (40-50 camioane/zi) – situație ce l-a impulsionat să opteze pentru o astfel de soluție de depozitare.

 „Silobagul este o soluție rapidă. Vă dau exemplul meu, știam că a două zi va ploua și am recoltat masiv până la miezul nopții. Înainte de intrarea pe piață a silobagului, cumpăram folie și recolta stătea sub folie. În 2008, am avut 1.000 tone de grâu recoltat, care au stat două săptămâni sub folie. În ceea ce privește pierderile cauzate de animale, acestea sunt minimale, adică undeva între 100 și 200 kg la un silobag. Comparativ cu cât te ajută silobag-ul în timp ce recoltezi, aceste pierderi sunt nesemnificative”, adaugă acesta.

Anul trecut, cifra de afaceri a companiei Grain Bags România s-a dublat față de cea înregistrată în 2021, ajungând la 4 milioane de euro. Potrivit reprezentanților companiei, numărul fermierilor care aleg să achiziționeze silobag-uri crește anual cu aproximativ 20 de procente.