FacebookTwitterLinkedIn

Dave Liniger, cel care a cofondat gigantul imobiliar RE/MAX împreună cu soția sa în 1973, nu crede că ratele ipotecarelor sunt atât de mari astăzi. El și-a petrecut ultima jumătate de secol fiind martor la suișurile și coborâșurile pieței imobiliare sensibile la dobânzi. 

Liniger își amintește, într-un interviu pentru CNN, de începutul anilor 1980, când bătălia Rezervei Federale împotriva inflației a dus, pentru scurt timp, dobânzile ipotecare la peste 18%. „Toată lumea a fost răsfățată în ultimii 15 ani de rate scăzute ale dobânzilor”, a declarat Liniger, președintele RE/MAX, pentru CNN.

Ratele dobânzilor au scăzut la minime istorice în SUA, la începutul acestui deceniu, în timp ce statul american a inundat piața cu bani, în încercarea de a relansa economia după Covid. Potrivit companiei de finanțare Federal Home Loan Mortgage Corporation, cunoscută ca Freddie Mac, ipoteca medie pe 30 de ani cu dobândă fixă ​​a scăzut până la 2,65% în ianuarie 2021. Costurile de împrumut foarte ieftine, împreună cu schimbările cauzate de pandemie, au declanșat un boom al locuințelor.

Dar rata dobânzii la creditele ipotecare a urcat la 6,96% în săptămâna încheiată pe 13 iulie, în creștere față de 6,81% în săptămâna precedentă, potrivit Freddie Mac. Liniger a mai spus că cumpărătorii de proprietăți ar putea fi „blocați” cu aceste rate ale dobânzii în viitorul apropiat, pentru cel puțin 6 până la 18 luni.