FacebookTwitterLinkedIn

Se spune din ce în ce mai des că adevăratul lux înseamnă să cheltuieşti pe experienţe, nu pe obiecte. Nu cred că raportul adversativ între cele două variante e necesar; dar sunt sută la sută de acord că orice vacanţă trebuie să fie o experienţă completă, creativă, nu doar un timp al deconectării. De aceea îţi recomand un alt tip de croazieră prin care vei cunoaşte nu marea, ci uscatul, navigând pe minunatele râuri şi canale ale Franţei şi pe Ayeyarwady, cel mai lung fluviu al exoticului Myanmar.

Belmond este compania care oferă aceste vacanţe de vis. Durata flexibilă a calendarului de călătorie, facilităţile oferite de fiecare ambarcaţiune şi variatele atracţii turistice accesibile îţi vor da satisfacţia de a-ţi „croi” programul de croazieră care ţi se potriveşte cel mai bine. Vorbim despre servicii turistice la nivelul cel mai înalt, aşa cum ne aşteptam, de altfel, de la Belmond, unul dintre liderii din industria ospitalităţii, proprietar al unor hoteluri iconice, precum Cipriani (Veneţia), Reid‘s Palace (Madeira) sau Caruso (Amalfi), pe lângă zeci de alte hoteluri de lux răspândite în întreaga Europă, în cele două Americi şi în Asia.

Navigând printre podgoriile franceze

Este locul care nu îşi va pierde niciodată savoarea. La fel ca vinurile bune, de care nu te plictiseşti niciodată. De fapt, aici chiar este casa vinului, una dintre cele mai puternice tentaţii ale croazierelor Belmond în Franţa fiind constituită de degustarea celor mai nobile soiuri. Itinerarul te poate purta în inima provinciei Champagne, într-o croazieră la bordul superbei Belmond Pivoine care te va duce la castelul baroc Vaux-le-Vicomte (platoul de filmare al celebrei pelicule „Omul cu masca de fier”), la Belleau, pe Marna, unde diviziile americano-franco-britanice au oprit înaintarea armatei germane în Primul Război Mondial, şi la Reims. Fireşte, vei vizita Abaţia din Hautvillers, căreia noi, iubitorii de delicii pământeşti, îi datorăm licoarea perfectă. Aici a fost gândit procesul de fabricare a şampaniei de către faimosul călugăr Dom Perignon. Şi dacă tot e să (de)gustăm tot ce are Franţa mai bun, atunci restaurantele gourmet devin opriri obligatorii.

Poţi alege o rută diferită: o săptămână pe Saône şi Canal de Bourgogne, la bordul navei Amaryllis; aici îţi vor fi prezentate vinurile celor mai faimoase podgorii ale Burgundiei. Poţi vizita Alsacia şi Lorena sau, dimpotrivă, sudul francez pe care îl iubim cu toţii – Occitane şi Provence.

Confortul pe ambarcaţiuni se încadrează fără rest la clasa lux. Cele şapte „barje” disponibile au capacităţi diferite, totuşi de până la opt persoane. Unele sunt perfecte pentru vacanţele romantice (pentru luna de miere, de exemplu), altele pentru o croazieră cu prietenii. Interioarele vă vor suprinde cu detalii de design din marmură sau cu piese de colecţie Ludovic al XVI-lea, mobilier indian sau rustic, în stil francez. Iar dacă vreţi să vă extindeţi şederea în Franţa, dar să nu faceţi niciun compromis privitor la confort, organizatorul vă poate aranja şederi la Nisa (în celebrul Le Negresco), la Paris (Le Meurice), la Cannes (Hôtel Majestic Barrière) ori la Bourdeaux (Grand Hotel de Bordeaux & Spa).

Citește și Cinci secole de modă – UP by Forbes

Myanmar, itinerarul regal

Când spunem Asia de Sud-Est, ne gândim mai ales la la Thailanda, Malaysia, Indonezia sau Singapore. Sau la destinaţii mai recent intrate în circuitul turiştilor occidentali şi considerate foarte cool: Cambodgia, Vietnam, Laos. Up by Forbes vrea să te surprindă şi îţi propune voiajul pe Ayeyarwady, în inima regală a Burmei, actualul Myanmar.

Belmond nu are foarte multe proprietăţi în Asia de Sud-Est, însă a ştiut să valorifice tendinţele cele mai noi ale pieţei de turism pentru această zonă. Este prezent cu câte un hotel în Cambodgia, Laos şi Indonezia şi organizează voiajuri fastuoase cu aşa-numitul Eastern and Oriental Express.

Să revenim la noua noastră destinaţie, Myanmarul văzut de pe apele lui Ayeyarwady. Indiferent de varianta de călătorie pe care o vei alege, fostele capitale ale Myanmarului vor ocupa partea centrală a programului: Yangon, oraş întemeiat în jurul anului 1000 e.n. şi capitală în timpul ocupaţiei japoneze, Bagan, centrul imperiului cu acelaşi nume între secolul al IX-lea şi al XIII-lea, şi, evident, Mandalay, ultima capitală regală a Burmei, astăzi, al doilea oraş ca mărime din Myanmar. Locurile sunt încărcate de istorie. Priveliştile de la bordul ambarcaţiunilor Orcaella sau Road to Mandalay îţi vor tăia răsuflarea: vei vedea temple de aur şi mănăstiri budiste milenare, centre citadine la fel de vechi, dar şi comunităţi săteşti care continuă să trăiască în acelaşi ritm de acum două-trei sute de ani, sfidând modernitatea.

La fel ca în Franţa, nici în exoticul Myanmar nu vei duce lipsă de nimic atunci când vine vorba despre servicii şi confort. Şi dacă tot eşti în Asia de Sud-Est, de ce să nu îţi extinzi vacanţa cu un sejur pe Inle Sap (lac transformat în rezervaţie UNESCO a biosferei), în Yangon, pe cea mai cunoscută plajă din regiune (Ngapali) sau poate chiar într-una dintre ţările apropiate – în Singapore, Cambodgia sau Thailanda? Belmond îţi poate face rezervările necesare. De vreme ce ai ajuns aici, meriţi să te bucuri din plin de legendara ospitalitate a oamenilor din aceste locuri.